Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/klimattullar-ar-i-overensstammelse-med-wto-reglerna/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Klimattullar är i överensstämmelse med WTO-reglerna”

SLUTREPLIK DN DEBATT 15/7.

Anders Olshov och Håkan Pihl: Många experter delar slutsatsen att klimattullar är effektiva. 

Jessica Stegrud (SD) argumenterar mot en europeisk koldioxidtull och menar tvärsäkert att en sådan skulle underkännas av WTO. Men en koldioxidtull överensstämmer med WTO:s bärande principer om likabehandling av handelspartners och av inhemska och utländska producenter. I dag konkurrerar utomeuropeiska producenter som inte betalar för sina utsläpp med europeiska producenter och andra handelspartners som betalar. Det snedvrider handeln. EU:s koldioxidtull handlar således inte som Stegrud skriver om att ”ge europeiska företag en konkurrensfördel över konkurrenter i exempelvis Kina” utan om att korrigera en nackdel som ger koldioxidläckage (nedsmutsande produktion flyttar från EU). Kommerskollegium visar i rapporten ”Border Carbon Adjustments” att en koldioxidtull kan utformas i överensstämmelse med WTO:s regelverk och ger ett antal rekommendationer, såsom att börja med en tull på väl utvalda produkter som aluminium, stål och cement samt att låta en del av intäkterna gå till tekniskt stöd till mindre bemedlade länder och finansiera en grön klimatfond.

Stegrud hänvisar till att Ottmar Edenhofer vid MCC, Berliner Mercator Institute on Global Commons and Climate Change, ser en fara i att Kina med flera länder ser kolkraft som en billig väg till välstånd. Enligt henne är det inget som EU kan och bör försöka påverka. Men om andra delar av världen väljer en utveckling med ökande koldioxidutsläpp är det ett hot mot oss alla som förstärker behovet av EU:s koldioxidtull. Edenhofer inser detta. I en rapport för Tysklands ekonomiska expertråd propagerar MCC tillsammans med PIK (Potsdam Institute for Climate Impact Research) för att koldioxidprissättning måste vara klimatpolitikens huvudinstrument och införas i Tyskland, EU och globalt. Med inhemska koldioxidskatter, handelssystem och en gemensam koldioxidtull vrider EU handelsvillkoren rätt och påverkas andra länder att sätta pris på koldioxidutsläpp. 

Stegrud menar att det, istället för koldioxidtullar, är teknikutveckling som är lösningen på klimatfrågan. Ja, teknikutveckling är del av lösningen, men kan ske i många riktningar. Om koldioxidintensiv teknik har fördelar rör sig utvecklingen i fel riktning. Då måste politiken styra marknaden så att det blir lönsamt att utveckla teknik som tar ansvar för klimatet. De koldioxidtullar EU planerar för är en viktig del i en sådan hållbar teknikutveckling. 

Vår slutsats är, i motsats till Stegruds, att klimattullar är effektiva. Den delas av många experter. I ett upprop i Wall Street Journal förespråkar till exempel 27 Nobelpristagare, fyra före detta amerikanska centralbankschefer, två före detta amerikanska finansministrar och 15 före detta ordföranden för den amerikanska presidentens ekonomiska råd en amerikansk klimatpolitik med en tilltagande inhemsk koldioxidskatt och en motsvarande prisjustering av importvaror (en koldioxidtull). Uppropet stöds av fler än 3.500 forskare vid de amerikanska universiteten. Aldrig förut har ett upprop bland ledande ekonomer i USA fått ett sådant gensvar. 

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt