Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kollektivistisk-vardmodell-forminskar-lakarens-roll/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kollektivistisk vårdmodell förminskar läkarens roll”

Jag vet med min erfarenhet att mångfald borgar för kvalitet. Därvidlag är det ingen skillnad på exempelvis lastbilar och palliativ vård. Det behövs olika modeller. Skillnaden är att vi i dag verkar ha en sundare inställning till hur vi tar fram våra lastbilar, skriver Leif Östling.
Jag vet med min erfarenhet att mångfald borgar för kvalitet. Därvidlag är det ingen skillnad på exempelvis lastbilar och palliativ vård. Det behövs olika modeller. Skillnaden är att vi i dag verkar ha en sundare inställning till hur vi tar fram våra lastbilar, skriver Leif Östling. Foto: Janerik Henriksson/TT

DN DEBATT 21/2. I Sveriges kollektivistiska tankemodell är läkaren reducerad till en kugge i ett maskiner som redan är färdigtänkt. Vi har samma syn på den centraliserade styrmodellens allenarådande salighet som ledde den tyska vården och läkemedelsindustrin fram till neurosedynskandalen. Vi behöver tänka om. Vi behöver mer mångfald, skriver Leif Östling.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in