Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kommunerna-ar-samst-pa-att-ge-personlig-assistans/

DN DEBATT

DN Debatt. "Kommunerna är sämst på att ge personlig assistans"

Handikappade med personlig assistent är mest nöjda med kooperativa eller privata bolag, visar statlig utredning.. Andelen handikappade som anlitar kommunernas tjänster för personlig assistans minskar stadigt, från 70 till 60 procent på tio år skriver EU-parlamentarikern Jan Andersson (s) som leder Assistanskommittén. Gruppen gör en översyn av det drygt tio år gamla systemet med personliga assistenter. 900 av de funktionshindrade som har rätt till assistent har tillfrågats om erfarenheterna. De som anlitar kooperativ eller privata företag anser sig ha större möjlighet att få välja den hjälp de behöver. Kommunerna måste bli betydligt bättre på att uppfylla assistansreformens intentioner, skriver Jan Andersson. Han konstaterar att de flesta privata assistans- företag är seriösa, även om en del kapat åt sig vinster med skumma metoder. Avarterna ska stoppas med ny lagstiftning.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.