Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-03 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/konfessionalitetsbegreppet-i-skollagen-ar-meningslost/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Konfessionalitetsbegreppet i skollagen är meningslöst”

Med en omformulering i skollag och läroplan skulle vi kunna bygga grunden till en skola som respekterar alla elevers tro och övertygelser, utan att tumma på de rättigheter att välja en utbildning som slås fast i internationella deklarationer om de mänskliga rättigheterna, skriver artikelförfattarna.
Foto: Michael Probst AP

Ändra lagen. Skollagen säger att undervisningen i alla skolor ska vara icke-konfessionell. Men det bryter mot Europakonventionen. Dessutom blir resonemanget i lagen förvirrande då läroplanen innehåller moraliska värderingar som inte bygger på vetenskapliga fakta, utan på övertygelser som vi ser som självklara, skriver Per Ewert och Bo Nyberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Läs gratis till nyårsafton!

Alla artiklar gratis fram till 31 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.