Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kontobaserat-system-gor-socialforsakringar-rattvisare/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kontobaserat system gör socialförsäkringar rättvisare”

I den enklaste tillämpningen skulle a-kassan kompletteras med ett eget konto där en del av skatten bokförs. Ju längre en person har arbetat utan att vara arbetslös, desto högre blir saldot på det personliga A-kontot, skriver artikelförfattarna.
Foto: Mats Andersson TT

Det svenska bidragssystemet är mycket orättvist. Och våra trygghetssystem har gång på gång drabbats av kostnadsexplosioner, vilket lett till kraftiga åtstramningar. En övergång till en kontobaserad socialförsäkring skulle ge ökad rättvisa, större trygghet och bättre drivkrafter att arbeta, skriver nationalekonomerna Stefan Fölster och Robert Gidehag.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.