Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kontroll-over-kulturarvet-sds-medel-for-att-na-makt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kontroll över kulturarvet SD:s medel för att nå makt”

Arkeologernas ordförande: I Sverigedemokraternas nationalromantiska tankevärld står uppfattningar om kulturarvet och historia i centrum. Kulturarvet är nu liksom för 100 år sedan ett starkt politiskt instrument – även om flintyxor och runstenar kan verka som ganska oskyldiga fenomen. SD:s agenda är att nå makt genom att ta kontroll över kulturarvet. På det viset vill partiet skaffa sig ett viktigt verktyg för att kunna definiera vilka ”vi” är. Ser man till situationen i Danmark har Dansk Folkeparti varit mycket skickligt att i medierna erövra definitionsrätten av vad som är ”dansk” kultur. Vill man motverka en liknande utveckling i Sverige, gäller det att föra upp diskussionen om kulturarvet på den offentliga dagordningen, skriver Björn Magnusson Staaf.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.