Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kontrollera-scoutledare-i-aktuella-brottsregister/

DN DEBATT

DN Debatt. "Kontrollera scoutledare i aktuella brottsregister"

Scouternas ledning varnar för att hårdare registerkontroll för skolor och förskolor får pedofiler att söka sig till barn- och ungdomsorganisationer. Somliga ledare söker sig till barn- och ungdomsorganisationer för att utöva makt eller få utlopp för sexuella avvikelser. Ett antal barn och unga utsätts för - eller riskerar bli utsatta för- övergrepp. Dessa klart olämpliga ledare måste stoppas. Regeringens förslag om utökad registerkontroll av anställda i skolor och förskolor ökar risken för att personer söker sig till ideella föreningar med fel motiv. Därför kräver vi att ungdoms- och folkrörelseminister Nyamko Sabuni och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tar fram former för registerkontroll för organisationer som Scouterna, idrottsrörelsen och kyrkliga föreningar. De skriver Johan Strid, generalsekreterare för Scouterna, och Carin Grundberg-Sandell, projektledare för Uppdraget mot övergrepp, en utbildningssatsning mot övergrepp inom Scouterna, SMU och förbundet Vi Unga.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.