Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 00:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kreditprovningen-av-lan-till-konsumtion-fungerar-daligt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kreditprövningen av lån till konsumtion fungerar dåligt”

Kreditgivare behöver säkerställa att de fångar upp riskfyllda beteenden, till exempel genom ett elektroniskt kontoutdrag. Det bör även vara en skyldighet för dem att genomföra en noggrann Kvar-att-leva-på-kalkyl, skriver artikelförfattarna.
Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 12/10. I Sverige riskerar konsumenter att överbelåna sig, trots att det enligt lag ska genomföras en gedigen kreditbedömning. Särskilt utsatta är personer med spelberoende. Sverige behöver därför en mer gedigen kreditprövning. Ett problem är också att Finansinspektionen och Konsumentverket har ett delat tillsynsansvar, skriver Eva Redhe och Erika Eliasson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.