Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 22:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kritik-av-israel-behover-inte-vara-antisemitism/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Kritik av Israel behöver inte vara antisemitism”

REPLIK DN DEBATT 9/1.

Författarna Tomas Andersson och Stefano Foconi: Svenska kyrkan måste ständigt reflektera över moraliska frågor.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Rapporteringen från konflikten i Israel/Palestina ställer väldigt mycket på sin spets. Ett ärligt uppsåt är nödvändigt – om inte blir vi bara propagandamaskiner.

Här finns inte plats att gå in på hur begreppet antisemitism har använts i historien eller gradvis urholkats i samtiden. Men en klar linje måste ändå kunna dras: att svartmåla en person enbart utifrån om hen är jude är antisemitism, förkastligt i alla dess vidriga former.

Att kritisera staten Israels agerande är snarast ett ifrågasättande av dess statsbärande ideologi, sionismen. Det är två vitt skilda saker och begrepp. Flera tongivande debattörer hävdar dock med bestämdhet att vi inte ens är medvetna om när vi är antisemiter. Ofta kommer de fram till att all kritik av staten Israel i grunden är utslag av en djupare liggande antisemitism, senast exemplifierat av Annika Borgs debattartikel i DN den 9/1.

Begreppet antisemitism får inte användas för att skrämma människor till tystnad. Vi ifrågasätter inte staten Israels rätt att existera. Det vi vänder oss emot är att Israel undkommer all kritik för de strukturella hemskheter staten utsätter människor för.

Som när Sydafrika kritiserades och debatterades, före Nelson Mandela, är det viktigare att lyfta fram det systematiska förtryck alla som inte är av judisk börd utsätts för i Israel/Palestina. Att bönder på Västbanken inte ens tillåts att samla in regnvatten utan risk att ställas inför ockupationsmaktens militärdomstol är en realitet vi inte får blunda för eller någonsin ska acceptera.

Annika Borgs debattartikel ”Kyrkans aktivism mot Israel måste få ett slut” saknar nyanser i synen på Israel. Det förhåller sig naturligtvis inte så att kritiker av den judiska staten måste vara antisemiter. Det framgår knappast av Borgs artikel om hon vet vad apartheid innebär.

Den som varit i Israel eller på av Israel illegalt ockuperad mark vet emellertid att icke-judar systematiskt i en rad avseenden diskrimineras just för att de inte är judar, inte minst vad angår rättssäkerhet, rörelsefrihet och markköp. Mer än var femte person i Israel är icke-jude. Ändå slog den så kallade nationalitetslagen 2018 fast att Israel ska vara en stat enbart för judar.

Att människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport förra året slog fast att Israel är en apartheidstat har kanske undsluppit Borg. Faktum är att problematiken går hela vägen tillbaka till det ögonblick när David Ben-Gurion 1948 utropade Israels självständighet.

Han förklarade då att Israel skulle vara ”en judisk stat och en demokrati”. Israel kan vara en judisk stat eller en demokrati, men omöjligt båda två på samma gång. Sverige, som jämförelse, är inte en stat för svenskar, utan en stat för svenska medborgare.

Att Borgs artikel är väldigt starkt vinklad i riktning mot att stillatigande acceptera vad som dagligen sker i Israel/Palestina får naturligtvis stå för hennes räkning. Men en kyrka som inte ständigt reflekterar över moraliska frågor har förverkat sitt mandat.

Ämnen i artikeln

Palestina
Israel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt