Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Kritiken mot säkerheten på BB Sophia är helt obefogad”

Stockholms senaste tillskott i förlossningsvården, det fristående BB Sophia, har vållat intensiv debatt. Barnmorskeledda klinikeri anslutning till ett sjukhus är lika säkra för mor och barn som de som ligger på sjukhusen, menar debattörerna.
Stockholms senaste tillskott i förlossningsvården, det fristående BB Sophia, har vållat intensiv debatt. Barnmorskeledda klinikeri anslutning till ett sjukhus är lika säkra för mor och barn som de som ligger på sjukhusen, menar debattörerna. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Barnmorskeledda kliniker pålitliga. Svensk förlossningsvård är dyr, ineffektiv och inte fokuserad på födande kvinnors behov. Därför välkomnar vi att den byggs ut och differentieras. Kritiken mot säkerheten på fristående BB Sophia grundas inte på vetenskap eller erfarenhet, skriver Svenska barnmorskeförbundet.

De senaste månaderna har vi i medierna kunnat ta del av en intensiv debatt om förlossningsvården i Stockholm. Debatten, som letts av journalister och anestesiologer samt i ett fall en förlossningsläkare, har varit fokuserad på säkerheten hos det nyaste tillskottet inom förlossningsvården i vårt land, BB Sophia. Vi som är yrkesverksamma barnmorskor med lång erfarenhet av förlossningsvård nationellt och internationellt, anser att den kritik som i denna debatt framförts mot säkerheten på BB Sophia är helt obefogad och inte baserad vare sig på vetenskap eller på erfarenhet som gjorts i andra länder i vår närhet. BB Sophias kritiker menar bland annat att det är en fara för patientsäkerheten om man måste transportera nyförlösta kvinnor eller barn i ambulans till annat sjukhus för vård om de behöver avancerad intensivvård. Men man glömmer bort att transporter mellan akutsjukhusen sker varje vecka i dag.

I åratal har Stockholms kliniker och andra kliniker i landet avvisat kvinnor i förlossningsarbete på grund av platsbrist. Det är mer än märkligt att ingen av de som nu ropar högt om att någon kommer att dö om man organiserar förlossningsvård utanför akutsjukhusen inte protesterat tidigare då kvinnor skickas mellan sjukhusen i ett eller flera län för att föda eller till och med motas bort från sjukhuset så länge att de till slut fött barn hemma i soffan.

Förlossningsvården i vårt land erbjuder inte, som den i många andra länder i Europa, några alternativa vårdformer utan är i huvudsak organiserad enligt högteknologiska principer på stora akutsjukhus. I hela Sverige finns endast en mindre barnmorskeledd klinik som ligger i anslutning till ett sjukhus och inga fristående mindre förlossningsenheter utanför akutsjukhus. Hemförlossningsvård är subventionerat endast i ett landsting, Stockholm.

I Storbritannien, där det sker mer än 800.000 förlossningar årligen, kan familjer som väntar barn välja mellan att föda på fristående barnmorskeledda enheter, barnmorskeledda enheter på sjukhus, hemma eller på högteknologiska förlossningsavdelningar på sjukhus.

För två år sedan publicerades en stor studie omfattande drygt 64.000 förlossningar där säkerheten på de olika enheterna studerades. I denna studie fann man bland annat att fristående barnmorskeledda enheter var säkra för mammor och barn. Det var ingen skillnad i medicinskt utfall mellan fristående barnmorskeledda enheter och de enheter som låg på ett sjukhus när det gällde mammor och barn. Kvinnor som planerade sin förlossning på barnmorskeledda enheter blev utsatta för färre interventioner, färre genomgick akuta kejsarsnitt och fler förlossningar var normala jämfört med kvinnor som planerade förlossningen på en förlossningsklinik på ett akutsjukhus. Den engelska organisationen av förlossningsvård bygger på att man gör en bedömning av vilka som löper en ökad risk för olika komplikationer. När komplikationer uppstår överförs kvinnorna till ett akutsjukhus och andelen överföringar från fristående barnmorskeledda enheter under och omedelbart efter förlossningen var 9 procent bland omföderskorna. Denna riskbedömning avgör sedan var kvinnan bör föda med tanke på hennes och barnets säkerhet.

I vårt grannland Norge finns det också helt ny och mycket välgjord forskning som visar att barnmorskeledda enheter som ligger i anslutning till ett sjukhus är lika säkra för mor och barn och dessutom billigare.

Vi välkomnar utbyggnaden av svensk förlossningsvård och uppmanar politiker att fortsätta att differentiera förlossningsvården för kvinnor i hela landet.

Den framtida svenska förlossningsvården ska planeras och byggas utifrån forskningsbaserad kunskap. Kvinnor i hela Sverige ska kunna föda på antingen en mindre lågriskenhet, hemma om hon så önskar, eller på ett akutsjukhus, allt utifrån kvinnans önskemål och medicinska behov, naturligtvis alltid i samråd med ansvarig läkare och barnmorska. Fördelarna med detta är många: Att ha många mil till närmaste klinik kan vara ett större problem än att föda hemma med hjälp av en barnmorska eller på en barnmorskeledd klinik nära hemmet. I Hälsingland beskriver en kollega att man har många ofrivilliga bil- och hemförlossningar som följd av att det är långt att åka. I norra Norrland ska vi inte tala om hur tålig en barnaföderska behöver vara då det kan vara många mil att resa.

Vi anser att:

1. En förlossningsvård baserad på olika alternativa vårdformer anpassade efter kvinnor och barns verkliga behov är billigare och skulle därmed skapa mer resurser till de sjukaste kvinnorna.

2. En mer kostnadseffektiv vård kan göra det möjligt att ha mer personal. Därmed skulle alla kvinnor som behöver och önskar kunna ha en barnmorska närvarande under födsloarbetet.

3. Vården i samband med det normala födandet ska organiseras så att den kan utföras med minsta möjliga medicinska interventioner och därmed minskar kostnaderna och patientsäkerheten höjs.

4. Kvinnor ska ges möjlighet att välja i vilken omgivning hon ska föda sitt barn.

5. Alla kvinnor har rätt till en god och säker vård på lika villkor i hela landet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.