Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/kvinnor-far-hogre-lon-nar-de-forhandlar-individuellt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Kvinnor får högre lön när de förhandlar individuellt”

Saco: Det är en myt att kvinnor förlorar på individuell lönesättning. De kvinnor som haft lönesamtal med sin chef har signifikant högre lön än de som inte haft det. Lönebildningen har decentraliserats och det har blivit allt vanligare med individuell lönesättning. Akademikerna har gått längst i denna utveckling – i början av 2000-talet introducerades lönesamtalsmodellen där chef och medarbetare åter­kommande diskuterar lön och prestation. Det fanns farhågor för att kvinnor skulle vara sämre på att ta för sig vid lönesam­talen. Men rätt skötta är dessa samtal bra för jämställdheten. Kvinnor som haft lönesamtal tjänar i genomsnitt två procent mer och det är kvinnor med lägst löner som får bäst utdelning, skriver Sacos ordförande Anna Ekström och Sacoekonomerna Håkan Regnér och Lena Granqvist.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.