Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lakare-bor-inte-delta-i-geschaft-med-onodiga-undersokningar/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Läkare bör inte delta i geschäft med onödiga undersökningar”

Att vårdgivare och företag i dag erbjuder medicinskt omotiverade röntgenundersökningar eller blodprov mot betalning ifrågasätter vi starkt, utifrån principen att vård är en ändlig resurs som bör inriktas mot dem som har ett medicinskt behov, skriver artikelförfattarna.
Att vårdgivare och företag i dag erbjuder medicinskt omotiverade röntgenundersökningar eller blodprov mot betalning ifrågasätter vi starkt, utifrån principen att vård är en ändlig resurs som bör inriktas mot dem som har ett medicinskt behov, skriver artikelförfattarna. Foto: TT

DN DEBATT 23/10.

Svenska läkaresällskapet: Vi reagerar starkt mot att man med marknadsföring skapar efterfrågan på medicinskt omotiverade undersökningar.

Läkare har ett professionellt ansvar och bör avstå från att involvera sig i geschäftet där diagnostik utan medicinsk indikation säljs till oroliga. Privata försäkringar för privilegierade riskerar att göra vården än mer ojämlik och krockar med hälso- och sjukvårdslagens mål ”god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in