Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

Läkare gjorde jätteklipp på avknoppad vårdcentral

2007 såldes landstingsdrivna Serafen till vårdcentralens egna läkare. De betalade 694.500 kronor. Nu har Serafen sålts vidare. Enligt säkra källor har nya ägaren Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – betalat minst 20 miljoner, skriver Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, och Håkan Jörnehed (V), gruppledare, Stockholms läns landsting. Ansvariga för utförsäljningen var sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och dåvarande finanslandstingsrådet Chris Heister (M). Vad säger de i dag?

Riskkapitalbolagens vinster i vården har med rätta varit mycket omskrivna på sistone. Flera av bolagen vrider sig nu i plågor och vill göra rätt, som de säger. Tillåt oss tvivla, så lätt tror vi inte att de överger ”en smart affärsidé”. Men det finns också andra aktörer inom vården som gör sig förmögenheter på att köpa och sälja i rätt tid.

En aktuell ”transaktion” i vårdens köp- och säljkarusell är Capios köp av Serafens husläkarmottagning på Kungsholmen i Stockholm. Den fram till 2007 landstingsdrivna vårdcentralen såldes, eller ”knoppades av” till de egna läkarna – övrig personal fick inte vara med – innan politiskt beslut om avknoppningar hade fattats. Köpesumman var futtiga 694. 500 kronor. Det lån läkarna eventuellt behövde ta har lönat sig många gånger om. När de nyligen beslutade sig för att sälja gjorde de ett mångmiljonklipp. Den nya ägaren Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – betalade nämligen bra. Enligt säkra källor rör det sig om minst 20 miljoner kronor för det som nu heter Capio Husläkarmottagningen Serafen. Köpesumman är sekretessbelagd och Capio vill varken bekräfta eller dementera den.

När Serafen slumpades bort för rena vrakpriset protesterade vi utan att få något gehör. Vi förutsåg också att läkarna så småningom skulle göra en mångmiljonvinst vid en eventuell försäljning till ett privat vårdföretag. Grundinställningen från den moderatledda alliansen var då och är fortfarande: Sälj så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt och så billigt som möjligt.

Avknopparna gjorde en mycket bra affär men för skattebetalarna blev det rena förlusten. Ja, egentligen var det ingenting annat än ren förskingring, eftersom Serafen sedan länge varit en mottagning inom landstinget som byggt upp sin verksamhet med våra gemensamma skattepengar och som har cirka 12 .000 patienter. För denna så kallade ”kundstock” tog landstinget ingenting betalt. Läkarna fick i princip köpa vårdcentralen för värdet av inventarierna som uppskattades till cirka en halv miljon kronor.

Högsta ansvariga för utförsäljningen av Serafen var sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och dåvarande finanslandstingsrådet Chris Heister (M), tillträdande landshövding i Stockholm. De försvarade affären eftersom de ville ”stödja den förbättringspotential som finns inom personalen”. Vad säger de i dag? Tycker de fortfarande att det var en bra ”affär” för landstinget?

Att riskkapitalbolagen inte hör hemma i vården är en åsikt som numera delas av många. Lika självklart är det att enskilda läkare inte ska kunna göra mångmiljonklipp efter att ha förvärvat en offentligt ägd vårdcentral till dumpningspris. Något sådant skulle aldrig accepteras inom det privata näringslivet. Men inom landstinget i Stockholm har det varit möjligt att ge bort stora värden utan att höga moderatpolitiker ställs till svars.

Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting fortsätter dock sitt fälttåg med att sälja ut och privatisera sjukvården. Vi kräver nu ett slut på en politik som rear ut våra gemensamma tillgångar som i slutänden riskerar att hamna i riskkapitalbolag. Vi vill värna den offentligt drivna vården och satsa på att utveckla den i stället. Drygt 60 procent av primärvården är redan privat i Stockholm. Vi vill inte bara behålla det som fortfarande finns i offentlig ägo utan också stärka den gemensamt ägda vården. Bara på så sätt kan vi med rätta hävda att vi har en mångfald inom vården. Numera präglas den snarare av enfald eftersom allt mer av vården äts upp av Capio, Carema och Aleris.

Och slutligen en självklarhet: ingen ska kunna berika sig på våra skattepengar. Våra gemensamma tillgångar använder vi för att bygga upp det som samhället måste kunna erbjuda, en välfungerande och högkvalitativ vård för alla.

Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting
Håkan Jörnehed (V), gruppledare, Stockholms läns landsting

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.