Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/landet-maste-regeras-vi-behover-farre-partier/

DN Debatt

DN Debatt. ”Landet måste regeras – vi behöver färre partier”

Två motstridande intressen står mot varandra i valet till riksdag (och även till kommunal- och landstingsval förstås). Det ena är att varje röst bör väga lika tungt. Den andra är att landet skall regeras, skriver Evert Svensson.
Två motstridande intressen står mot varandra i valet till riksdag (och även till kommunal- och landstingsval förstås). Det ena är att varje röst bör väga lika tungt. Den andra är att landet skall regeras, skriver Evert Svensson. Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 26/8. Dagens parlamentariska röra är resultatet av det valsystem som beslutades i mitten av 1960-talet med millimeterrättvisa och en spärr på 4 procent. Men den nuvarande politiska situationen är inte bra och mest förvirrande för väljarna. Det behövs ett nytt valsystem som ger färre och större partier, skriver Evert Svensson, fd riksdagsledamot (S).

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in