Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Långt färre kvinnliga än manliga genier"

Politiskt korrekta forskare kräver stopp för obekväm forskning om mäns och kvinnors olika hjärnor, skriver professorn i neurobiologi Annica Dahlström.

Agnes Wold och medarbetare har skrivit en artikel på DN Debatt (18/2) med anledning av min bok "Könet sitter i Hjärnan". De gör det med felcitat, lögner och utan några vetenskapliga diskussioner.

1) I ingressen menar Wold att det som skrivs i boken är mina privata åsikter. Tvärtom är det ett koncentrat av de senaste 15 årens intensiva internationella forskning om hjärnan och hur hjärnan påverkar beteendet. Det är alltså inte alls min egen forskning. Kunskaper om anatomiska och fysiologiska skillnader är kända sedan sent 1990-tal, och kunskaper om hur hjärnan hos merparten män och merparten kvinnor skiljer sig bearbetas intensivt med hjälp av funktionell magnet-resonans-imaging (fMRI).

2) I ingressen påstås att jag sagt att IQ-tester är manipulerade till kvinnors fördel. Man gjorde detta på 1970-talet eftersom IQ-kurvorna skilde sig åt mellan pojkar och flickor och denna skillnad ville man inte ha. De kurvor som visas i boken är baserade på mer än hundra tester, som man försökt göra könsneutrala. Trots detta skiljer sig kurvorna åt, men till kvinnornas fördel, faktiskt; fler kvinnor än män har medelintelligens (se Kimura 2001). Männens kurva visar sig vara flackare, vilket ger intryck av att det finns fler män med låg intelligens men även fler med hög intelligens. Kvinnliga genier finns givetvis, men är inte så frekvent förekommande som smarta män.

3) Man hävdar att jag sagt att feminism är oförenlig med biologin. Om feminism strävar efter jämställdhet i meningen att vi alla är likadana, då är biologin farlig. Farlig, eftersom den ger vetenskapliga bevis för motsatsen, nämligen att det finns avgörande skillnader mellan merparten män och merparten kvinnor och att det inom grupperna män respektive kvinnor finns stora skillnader. Däremot kan verklig jämställdhet, i betydelsen lika värde, lika möjligheter att välja det liv man vill leva, inte åstadkommas utan biologiska kunskaper, som berättar för oss vilka vi egentligen är; människor av kött, blod, gener och hormoner. Dessa verkligheter kan ingen blunda för.

4) Man anser även att jag missbrukat min ställning som forskare. Det är en mycket allvarlig beskyllning! Vad jag utför, genom boken och de otaliga föreläsningar som jag inviteras till i Sverige och Norge, är universitetets tredje uppgift, nämligen att sprida kunskap från universiten till världen utanför. Jag kan lika gärna vända på denna anklagelse; författarna missbrukar sin ställning till att försöka förhindra spridning av vetenskapliga resultat till den befolkning som utgör grunden för vår forskartillvaro och den slutliga "kunden".

Vad är det som är så farligt med dessa resultat beträffande vår biologi att de kräver ostrukturerade och illa genomtänkta angrepp? De anses fortfarande, i dag liksom som när jag började föreläsa för tio år sedan, vara så obekväma att man vill stoppa denna kunskap, som man anser inte vara politiskt korrekt i Sverige. Är det för att man börjar inse att man inte kan rå på verkligheten som desperata inlägg som det nu aktuella skrivs?

Varför inte i stället vara öppen och nyfiken på all den nya kunskap som vetenskapen genererar? Vi har upplevt en kraftig ökning av olika nya metoder inom molekylärbiologi och inom hjärnforskningen, metoder med vilka man kan se hur den levande hjärnan arbetar. Och den arbetar olika hos merparten män och merparten kvinnor!

Denna snabba utveckling kan te sig skrämmande för många, men vi kan inte gömma oss för den. Det är mer konstruktivt att nyttja resultaten inom samhället för att skapa ett verkligt jämställt samhälle där alla individer, oavsett kön eller ålder, kan forma sitt liv så att de mår väl till kropp och själ.En kvinna med manlig typ av hjärna prioriterar andra saker än en kvinna med typisk kvinnlig hjärna, och det bör vara något helt naturligt och respekterat. En manlig individ med mycket av kvinnliga hjärnegenskaper skall kunna förverkliga sina dömmar och prioriteringar.

Glöm inte att vi har en hjärna som formats under miljontals år av evolutionära tryck, där omhändertagandet av avkomman spelat den mest avgörande rollen. Det är därför vi i dag fortfarande har två typer av beteenden och två typer av hjärnor, som genererar dessa beteenden. Därför lever vi i dag!

ANNICA DAHLSTRÖM

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.