Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lararna-maste-fa-mandat-att-bestamma-over-eleverna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Lärarna måste få mandat att bestämma över eleverna”

För att inte ”Flugornas herre” ska råda i skolan måste de vuxna, alltså lärarna, ha ett tydligt mandat att bestämma över eleverna. I dag är lärare oroade för att bli anmälda av elever om de griper in i exempelvis ett bråk, skriver artikelförfattarna.
För att inte ”Flugornas herre” ska råda i skolan måste de vuxna, alltså lärarna, ha ett tydligt mandat att bestämma över eleverna. I dag är lärare oroade för att bli anmälda av elever om de griper in i exempelvis ett bråk, skriver artikelförfattarna. Foto: Shutterstock/IBL, IBL

DN DEBATT 3/3. Flera undersökningar visar att den svenska skolan utmärker sig för bristande disciplin. Det gör det svårt att rekrytera och behålla lärare och svårt för eleverna att lära. Vi föreslår att kravet på elevinflytande för ordningsregler tas bort, att skolledarnas ansvar förtydligas och att lärarnas roll som auktoriteter stärks, skriver läraren Isak Skogstad och psykologen Carl Hellström.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.