Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lararna-maste-fa-mandat-att-bestamma-over-eleverna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Lärarna måste få mandat att bestämma över eleverna”

För att inte ”Flugornas herre” ska råda i skolan måste de vuxna, alltså lärarna, ha ett tydligt mandat att bestämma över eleverna. I dag är lärare oroade för att bli anmälda av elever om de griper in i exempelvis ett bråk, skriver artikelförfattarna.
För att inte ”Flugornas herre” ska råda i skolan måste de vuxna, alltså lärarna, ha ett tydligt mandat att bestämma över eleverna. I dag är lärare oroade för att bli anmälda av elever om de griper in i exempelvis ett bråk, skriver artikelförfattarna. Foto: Shutterstock/IBL, IBL

DN DEBATT 3/3. Flera undersökningar visar att den svenska skolan utmärker sig för bristande disciplin. Det gör det svårt att rekrytera och behålla lärare och svårt för eleverna att lära. Vi föreslår att kravet på elevinflytande för ordningsregler tas bort, att skolledarnas ansvar förtydligas och att lärarnas roll som auktoriteter stärks, skriver läraren Isak Skogstad och psykologen Carl Hellström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in