Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lararnas-sociala-uppdrag-avskracker-akademiker/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Lärarnas sociala uppdrag avskräcker akademiker”

Visst måste skolan även fortsättningsvis finnas tillgänglig för kontakt med föräldrar och exempelvis följa upp varför elever kommer sent. Men de arbetsuppgifterna kan skötas av elevvårdsenheter av fransk modell, skriver Isak Skogstad.
Visst måste skolan även fortsättningsvis finnas tillgänglig för kontakt med föräldrar och exempelvis följa upp varför elever kommer sent. Men de arbetsuppgifterna kan skötas av elevvårdsenheter av fransk modell, skriver Isak Skogstad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN DEBATT 18/9. Lärarkårens uppdrag måste rensas från så många sociala uppgifter som bara möjligt. Det som fortfarande behöver skötas som inte är direkt relaterat till under­visningen måste läggas på annan personal än lärare. Vi behöver ett lärar­yrke som värderas högt för dess autonomi, ämneskompetens och specialisering på läraryrkets kärna: själva undervisningen, skriver Isak Skogstad.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.