Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-aven-dova-ta-del-av-vara-sommarprogram/

DN Debatt

DN Debatt. ”Låt även döva ta del av våra sommarprogram”

I år finns ett extra starkt behov av det som förenar oss, skriver bland andra Rojda Sekersöz, Björn Natthiko Lindeblad och Therése Lindgren.
I år finns ett extra starkt behov av det som förenar oss, skriver bland andra Rojda Sekersöz, Björn Natthiko Lindeblad och Therése Lindgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Elisabeth Lindeblad/Sveriges Radio, Amanda Parkkinen/Sveriges Radio

DN DEBATT 10/7.
Tolv sommarpratare: Sommar i P1 är ett av de mest uppskattade radioprogrammen i Sverige, som väcker känslor och debatt. Men alla får inte vara med och lyssna.

Det är dags för public service och Sveriges radio att ta sitt demokratiska ansvar och göra programmen tillgängliga även för hörselskadade.

Vi är utvalda som sommarvärdar i P1:s traditionsenliga sommarserie. Det är en ära att ta på sig blomsterkransen och att få en och en halv timme exklusiv och intim tid tillsammans med det svenska folket. Sommar i P1 är ett av de mest uppskattade programmen i Sverige – om inte det mest uppskattade. Det väcker känslor och skapar debatt. Det är för många en självklar snackis på såväl arbetsplatsen som i sommarstugan. I år lyfter många ett extra starkt behov av något som förenar oss, med tanke på de senaste månadernas kristillstånd. Sommar i P1 är ett sommarnöje, men fyller också så många viktigare syften. En stark och sammanhållande tradition helt i enlighet med public service anda – i allmänhetens tjänst.

Men inte alla får möjlighet att vara med. Vi har under en tid nu tagit del av berättelser av debattörer om hur personer som är döva eller hörselskadade kan följa hyllningarna, debatterna och media runt omkring, men aldrig får ta del av själva programmen. I Sverige finns ungefär 10.000 döva personer och cirka 1,3 miljoner personer med nedsatt hörsel. För denna grupp är Sommar i P1 inte tillgängligt.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har under många år arbetat intensivt med tillgänglighet för alla till public service och Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) jobbar ständigt med att rätten till teckenspråk ska vara självklar. De senaste åren har dessa organisationer och många andra lyft ett önskemål om att erbjuda textade och teckenspråkstolkade versioner av programmen men detta har inte hörsammats av Sveriges Radio.

Därför har vi sommarpratare nu, tillsammans med organisationen Make Equal, valt att alliera oss och skriva denna artikel med en önskan om att på nytt överväga detta. Vi vill självklart att alla ska kunna ta del av det vi berättar och som vi via förtroendet från Sveriges Radio får förmedla.

Myndigheten för press, radio och tv har gett flera uttalanden om transkribering av radio där de menat att textning gynnar demokratin och att detta borde rymmas inom Sveriges Radios uppdrag. I sändningstillståndet står följande: ”SR ska beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning. Ambitionsnivån när det gäller möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att tillgodogöra sig SR:s utbud ska höjas och tillgängligheten förbättras. Det långsiktiga målet är att hela utbudet görs tillgängligt för alla medborgare.”

Det handlar om demokrati och rätten till delaktighet men också om något så enkelt som en önskan om att ta del av underhållning.

Public service gör i dag lite olika när det kommer till att tillgängliggöra sitt utbud. SVT valde till exempel att teckenspråkstolka och texta de dagliga presskonferenser som Folkhälsomyndigheten och de andra myndigheterna haft under våren. Detta motiverades med vikten att alla ska kunna ta del av den viktiga information pressträffarna förmedlat.

Men public service uppdrag är större än så. Just Sommar i P1 är en av Sveriges Radios mest omtalade program och fyller ett viktigt kulturellt och sammanhållande syfte.

Det handlar om demokrati och rätten till delaktighet men också om något så enkelt som en önskan om att ta del av underhållning.

För andra året i rad har ideella krafter gått samman för att på eget initiativ transkribera och teckenspråkstolka sommarprogrammen. Vi har tagit del av berättelser om hur äldre döva personer äntligen för första gången i sitt liv kan dela upplevelsen och innehållet med sina vuxna barn. Något de tidigare inte fått möjlighet att göra.

Att det finns människor i Sverige som äntligen kan ta del av dessa program som så många följer och i efterhand diskuterar – det är fantastiskt och på tiden.

Att det inte möjliggörs genom public service och Sveriges Radios försorg utan förutsätter ideella krafter som arbetar på sina semestrar och under kvällar och helger är dock beklagligt.

De flesta av oss har ett skrivet manus som vi utgår från. Detta borde kunna användas så att public service själva kan låta transkribera och publicera sommarprogrammen i skriven form samt anlita teckenspråkstolkar.

På så sätt kan alla svenskar ta del av våra berättelser och samtalen omkring dem och Sommar i P1 kan leva upp till public service fina syfte att vara ”kollektiv demokratisk nyttighet som gynnar alla medborgare”.

Snälla Sveriges Radio, låt alla ta del av våra sommarprogram.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt