Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-folket-lagga-forslag-till-riksdag-och-kommun/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Låt folket lägga förslag till riksdag och kommun”

Med inrättandet av en folkmotion till riksdagen och kommun- och landstingsfullmäktige blir det enklare för var och en att göra sin röst hörd och intresseorganisationernas övertag i opinionsbildningen får en motvikt.
Med inrättandet av en folkmotion till riksdagen och kommun- och landstingsfullmäktige blir det enklare för var och en att göra sin röst hörd och intresseorganisationernas övertag i opinionsbildningen får en motvikt. Foto: Jessica Gow TT

Folkmotion. Enskilda bör kunna väcka förslag till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Man ska kunna lägga upp en motion på en central webbplats. Får den stöd av en procent av de röstberättigade ska den behandlas på samma sätt som förslag från folkvalda, skriver Olle Wästberg och Daniel Lindvall, Demokratiutredningen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.