Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-regeringen-sitta-kvar-sa-lange-ny-regering-inte-kan-bildas/

SVENSK POLITIK

DN Debatt. ”Låt regeringen sitta kvar så länge ny regering inte kan bildas”

Nooshi Dadgostar (V) och Vänsterpartiet vill ha en misstroendeförklaring för att visa att regeringen inte har tillräckligt stöd, skriver Olof Petersson.
Nooshi Dadgostar (V) och Vänsterpartiet vill ha en misstroendeförklaring för att visa att regeringen inte har tillräckligt stöd, skriver Olof Petersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

DN DEBATT 19/6.

Statsvetaren Olof Petersson: Det förvånar mig att vi inte redan infört konstruktivt misstroendevotum för att förhindra regeringskriser.

Det finns i dagens Tyskland, som en metod för att förhindra regeringskriser. Visst, en majoritet av riksdagen ska kunna tvinga en regering att avgå. Men då måste de partier som röstar för misstroende också själva vara beredda att omedelbart ta över regeringsmakten.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.