Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-restauranger-salja-ol-och-vin-till-dem-som-hamtar-mat/

DN Debatt

DN Debatt. ”Låt restauranger sälja öl och vin till dem som hämtar mat”

En restaurang i Stockholm serverar hämtmat till kunder.
En restaurang i Stockholm serverar hämtmat till kunder. Foto: Anders Wiklund/TT

DN DEBATT 26/3.

Forskare och branschföreträdare: Krögarna drabbas hårt eftersom stor del av deras vinst kommer från alkoholförsäljning.

I veckan har en liknande krisåtgärd genomförts i flera amerikanska delstater, där invånarna sedan förra veckan kan avnjuta hemkörd mat från sitt favorithak inklusive såväl cocktails, som öl och vin. För svensk restaurang- och krogbransch skulle det här innebära ett välkommet tillskott och att fler verksamheter överlever den här krisen.

Det har knappast undgått någon att sviterna av coronavirusets spridning kommer slå hårt mot delar av ekonomin. Till de som redan nu drabbats hårt är företagare och anställda inom restaurangbranschen som står inför en av de största kriser som drabbat verksamheten i modern tid. I dagarna har det har rapporterats om restauranger som tappar över 90 procent av omsättningen och gällande bokningar av större sällskap är nedgången än mer dramatisk. 

Hotell- och restaurangbranschen hade under det sista kvartalet 2019 ungefär 175.000 anställda vilket utgör 5 procent av alla anställda inom näringslivet. Samtidigt har Hotell- och restaurangfacket uppskattat att uppemot 20.000 anställda inom branschen hittills varslats eller blivit av med arbetet, och fler lär det bli. 

En stor andel av alla som arbetar inom branschen är unga, och forskning har visat att relativt andra branscher är många utlandsfödda och rekryteras från arbetslöshet. Från tidigare kriser vet vi också att arbetslösheten för dessa grupper tenderar att ligga kvar på en permanent hög nivå långt efter krisen, med stora ekonomiska och sociala kostnader som följd.

Per glas är kundernas konsumtion av öl och vin mer lönsamt än mat, och även om många krögare nu ställer om till hemleveranser så har intäkterna från alkoholförsäljningen försvunnit.

Oavsett hur det utvecklar sig kommer det här få konsekvenser en lång tid framöver. Det finns emellertid en enkel åtgärd som skulle kunna dämpa den negativa spiralen betydligt. Sedan EU-inträdet har Sverige genomfört en rad liberaliseringar inom alkoholpolitiken men inte inom de lagar som rör servering. 

Nu är det dags att ta nästa steg och låta näringsidkare med serveringstillstånd sälja öl och vin för hemmabruk, exempelvis vid hemleverans- eller upphämtning av mat, men även som fristående återförsäljare.

Vin är dyrt på krogen och mat är billigt. Det här beror på att vinstmarginalen på mat är liten och generellt sätt kan man säga att ju finare mat desto mindre tjänar restaurangen per tallrik. Per glas är kundernas konsumtion av öl och vin mer lönsamt än mat, och även om många krögare nu ställer om till hemleveranser så har intäkterna från alkoholförsäljningen försvunnit. 

Marginalerna är små i krog- och restaurangbranschen, och det finns generellt sätt inte tillräcklig likviditet för att driva verksamheten under rådande omständigheter en längre period. Många leverantörer och grossister kommer drabbas på samma sätt.

Samtidigt har det rapporterats om att Systembolagets försäljning har ökat kraftigt den senaste veckan, vilket indikerar att staten nu förfogar över en marknadsandel som tidigare tillhörde restaurangerna. Marginalerna är små i krog- och restaurangbranschen, och det finns generellt sätt inte tillräcklig likviditet för att driva verksamheten under rådande omständigheter en längre period. Många leverantörer och grossister kommer drabbas på samma sätt.

För att förstå hur det här fungerar måste vi först redogöra för hur kretsloppet ser ut. Bryggerier, vintillverkare och destillerier säljer till grossister som i sin tur hanterar varorna genom sina egna försäljningskanaler. Många större leverantörer bygger helt och hållet sin försäljning på Systembolaget medan andra, oftast mindre aktörer, har enstaka produkter representerade i det statliga monopolets katalog. Grossister som är fokuserade mot restauranger, ofta med nischade sortiment från mindre bryggerier, upplever med andra ord samma försäljningsnedgång i takt med att antalet restaurangbesökare minskar. Sist i kedjan är ölbryggerierna, vintillverkarna och destillerierna.

Under senare år har det också påvisats i åtskilliga utredningar, bland annat i en ESO-rapport från 2019, att antalet försäljningsställen inte innebär ökad alkoholkonsumtion.

Sedan Systembolagets bildande 1955 har Sverige förändrats. Till de senaste trenderna hör att vi dricker mer öl och vin och mindre sprit, mer till vardags och mindre på helgerna. Under senare år har det också påvisats i åtskilliga utredningar, bland annat i en ESO-rapport från 2019, att antalet försäljningsställen inte innebär ökad alkoholkonsumtion. Utöver restriktioner för antalet återförsäljare syftar rådande alkoholpolitik att begränsa konsumtionen genom öppettider, åldersgräns, och att försäljningen av alkohol ska ske utan mängdrabatter eller uppmuntran till merförsäljning. 

Krögare med serveringstillstånd har förtroende från staten att servera alkohol med vinstintresse vilket tillämpas genom att sälja produkter med hög vinstmarginal, till skillnad från högsta möjliga alkoholhalt. De kunskaper och resurser som krävs för att hantera och sälja alkoholhaltiga drycker enligt ovanstående principer finns redan i branschen.

Just nu förstörs enorma värden som har byggts upp under decennier och tiotusentals människor riskerar att förlora sin inkomst.

Just nu förstörs enorma värden som har byggts upp under decennier och tiotusentals människor riskerar att förlora sin inkomst. Restauranger, krogar och kaféer med befintligt serveringstillstånd bör därför tillåtas att sälja öl och vin för hemmabruk, och låta dem fortsätta med det så länge de inte missköter sig. I veckan har en liknande krisåtgärd genomförts i flera amerikanska delstater, där invånarna sedan förra veckan kan avnjuta hemkörd mat från sitt favorithak inklusive såväl cocktails, som öl och vin. Även för svensk restaurang- och krogbransch skulle det här innebära ett välkommet tillskott och att fler verksamheter överlever den här krisen.

Ämnen i artikeln

Alkohol
Företagande
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt