Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 17:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-staten-fa-ett-langsiktigt-agande-i-foretag-man-raddar/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Låt staten få ett långsiktigt ägande i företag man räddar”

Det är skattepengar från undersköterskor och industriarbetare bolagen ber om. Då är det inte bara rimligt, utan också moraliskt riktigt, att skattebetalarna får valuta för sina stödpengar i form av statligt ägande, skriver Ulla Andersson (V) och Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Patrik Österberg/TT

DN DEBATT 7/4.

Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V): Om staten skjuter till kapital ska man också gå in som ägare, i vissa fall långsiktigt.

En ny krismyndighet bör hantera detta ägande. En möjlighet är att staten sedan säljer tillbaka företaget till ägarna eller också till de anställda. I andra fall bör staten ha kvar ett långsiktigt och aktivt ägande i de företag man räddar.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.