Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/lat-valfardsskatt-finansiera-sjukvard-och-aldreomsorg/

DN Debatt

DN Debatt. ”Låt välfärdsskatt finansiera sjukvård och äldreomsorg”

Vissa av våra förslag, som till exempel den nya välfärdsskatten, kan bli tillfälliga då den är anpassad för att klara ett välfärdsbygge under pandemin. Vilka skatter som i slutändan blir tillfälliga eller permanenta är något vi kommer behöva utvärdera löpande, skriver Ulla Andersson (V).
Vissa av våra förslag, som till exempel den nya välfärdsskatten, kan bli tillfälliga då den är anpassad för att klara ett välfärdsbygge under pandemin. Vilka skatter som i slutändan blir tillfälliga eller permanenta är något vi kommer behöva utvärdera löpande, skriver Ulla Andersson (V). Foto: Beatrice Lundborg

DN DEBATT 1/9.

Ulla Andersson (V): I ett Sverige präglat av pandemin justerar vi våra skatteförslag i progressiv riktning.

Vi vill bland annat ha en ”välfärdsskatt” som ska öronmärkas till sjukvård och äldreomsorg: utöver att vi återinför värnskatten för inkomster över 62 000 kronor per månad lägger vi på ytterligare 5 procentenheter på inkomster över 85 000 kronor.

Corona har sänt en chockvåg genom samhället. Många har blivit sjuka och fått vård. I Sverige har tusentals dött. Vissa tillhör en riskgrupp och sitter isolerade. Andra känner någon som är i riskgrupp eller har drabbats på något annat sätt av pandemin.

Vi har lärt oss att hålla distans till varandra för att överleva. Det här har haft en enorm påverkan på oss som människor. Det har så klart fått stora konsekvenser för samhällsekonomin. Många förlorade jobbet när ekonomin tvärnitade i våras. Många fler riskerar att förlora jobbet i framtiden. Som vanligt är det vanligt folk som drabbas värst.

De senaste decennierna har tillhört de redan rika. Det har funnits en blind tro på att en politik som gynnar dem också innebär att andra med betydligt lägre inkomster ska få det bättre. Överflödet ska sippra ner till folkmassorna. Men i verkligheten har klyftorna ökat, välfärden underfinansierats och otryggheten ökat. Stora ekonomiska skillnader har lett till sämre ekonomisk tillväxt.

Det har funnits en blind tro på att en politik som gynnar de redan rika också innebär att överflödet ska sippra ner till folkmassorna. Men i verkligheten har klyftorna ökat, välfärden underfinansierats och otryggheten ökat.

Resultatet av den här politiken kunde vi se långt före corona. Många är de välfärdsarbetare, varav de flesta är kvinnor, som gått in i väggen. Det är de som fått betala priset för att rika män i Danderyd och Djursholm ständigt ska vara de som politiken fokuserar på. Kvinnor betalar med utslitna kroppar för att det ska stå ännu en Ferrari eller Porsche framför garagen i de fina kvarteren. Hur detta kan vara viktigare än välfärden är obegripligt.

Därför blir det ännu mer verklighetsfrånvänt när Liberalerna, mitt under brinnande coronakris, föreslår nya miljard­skattesänkningar och Centerpartiet får igenom en utökning av de välbeställdas rutavdrag. Nu ska skattebetalarna betala för ommöblering av Östermalms­våningar och för att de rika ska få sin smutstvätt tvättad. Att Socialdemokraterna går med på det, i stället för att sätta välfärden först, är en skam.

För mitt i allt mörker, när trycket har varit som värst, så har pandemin satt ljuset på de otroliga insatser som görs av de som arbetar i välfärden. Vård- och omsorgspersonal, men också förskole- och skolpersonal, har dragit ett tungt lass. De har gjort det trots dåliga löner, undermåliga arbetsvillkor med deltider och visstidsanställningar. De har gjort det med en tidsjakt som om de stod vid ett löpande band. De har gjort det i en sjukvård där bristen på vårdplatser är skriande. Många har gjort ett fantastiskt jobb trots att de arbetar i en verksamhet där vinstjakt för ägarna sätts före allt annat.

Det här är yrken som allt fler nu inser betydelsen av. De allra flesta har ställt sig upp och applåderat deras insatser. Men många har höjt sina röster och även krävt bättre löner och arbetsvillkor. Det räcker inte bara med applåder.

Vi i Vänsterpartiet har länge påtalat bristerna inom välfärden. Vårt fokus är dess finansiering, uppbyggnad och utveckling. Vi vill bygga ett jämlikt samhälle. Vi lever nu i ett Sverige präglat av pandemin. Vi behöver skruva på vår politik i vissa delar och föreslår därför en ny skattepolitik som är anpassad för den tid vi lever i.

Därför justerar vi våra skatteförslag i mer progressiv riktning än tidigare för att säkra välfärdens finansiering under de kommande åren. Det innebär att vissa förslag, som till exempel den nya ”välfärdsskatten”, kan bli tillfällig eftersom den är anpassad för att klara av ett välfärdsbygge under pandemin. Men vilka skatter som i slutändan blir tillfälliga eller permanenta är något vi kommer att behöva utvärdera löpande.

Vi kommer att föreslå följande i vår skuggbudget:

1 Vi vill införa en ”välfärdsskatt” som ska öronmärkas till sjukvård och äldre­omsorg. Vi föreslår att värnskatten återinförs från inkomster över 62.000 kronor per månad. Därutöver lägger vi på ytterligare 5 procent­enheter, den extra ”välfärdsskatten”, på inkomster över 85.000 kronor. Den ger totalt 3,6 miljarder i ökade skatte­intäkter. Tillsammans med den åter­införda värnskatten blir det 10,1 miljarder mer i intäkter till nästa år.

2 Vi vill sänka brytpunkten för statlig inkomstskatt, från cirka 44.000 kronor per månad nästa år till 42.000. Det ger 8,6 miljarder i ökade skatte­intäkter.

3 Vi föreslår en ny progressiv förmögenhetsskatt. Där vårt ursprungliga förslag ligger fast med 1,5 procent på nettoförmögenheter mellan 6–10 miljoner kronor, men där vi föreslår en ny högre skattesats för nettoförmögenheter mellan 10–20 miljoner på 2 procent, och 5 procent på nettoförmögenheter som överstiger 20 miljoner. Sammantaget beräknas skatten inbringa 10,7 miljarder kronor.

4 En större progressivitet i kapitalbeskattningen än vad vi tidigare föreslagit. Vår utgångspunkt är att vanliga människor med pensions­sparande i fonder eller liknande inte ska beröras utan enbart de med absolut högst avkastning. Vi kommer att återkomma med en mer exakt utformning och beräknad statlig inkomst från den senare i höst. Men då kapitalinkomsterna vuxit kraftigt framför allt i de högre inkomstskikten bör den ge en rejäl inkomst till statskassan och välfärdens finansiering.

5 Dessutom kommer vi att återkomma med en mer progressiv fastighetsskatt där utgångspunkten är att de allra flesta betalar som i dag, men fastigheter med höga taxeringsvärden beskattas ytterligare.

Andra skattehöjningar behöver vi vänta med eftersom många företag har haft det svårt i krisen, som till exempel höjd restaurangmoms och bolagsskatt. Men samtidigt kommer vi att föreslå att klyftan i beskattning mellan den som har turen att vara frisk och att ha jobbet kvar, och den som har oturen att förlora jobbet eller bli sjuk, tas bort helt redan nästa år. I stället för att den ska trappas ner över flera år som vi tidigare föreslagit. En sådan skattesänkning är rätt ur ett rättviseperspektiv, men det är också en viktig konjunkturåtgärd då människor med låga inkomster, som sjuka och arbetslösa, ofta har eftersatt konsumtionsbehov.

Vänsterpartiets mål är full sysselsättning. Politiken måste inriktas på att skapa fler och bättre jobb. Vi har ett stort antal bristyrken, inte minst inom välfärden. Statens investeringar måste kraftigt öka, arbetslösheten pressas ned och samhället behöver genomgå en grön omställning. Genom att kraftsamla för att ställa om samhället mot en mer hållbar riktning skapas samtidigt mängder av nya arbetstillfällen då ny infrastruktur behöver byggas, resandet gå i mer hållbar riktning, bostäder byggas, elnätet byggas ut, landsbygdens service och infrastruktur förbättras och livsmedelsförsörjningen säkras och göras mer hållbar.

Vänsterpartiets ekonomiska politik skulle göra skillnad för vanligt folk. Med vår skattepolitik visar vi vilken väg vi tycker att samhället ska gå, en välfärdens och jämlikhetens väg, ett tryggt samhällsbygge där människors behov sätts i centrum.

Ett Sverige där alla får plats, inte bara de rikaste.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt