REPLIK DN DEBATT 12/5.
Britta Ekman, Livsmedelsverket: Det är felaktigt att påstå att Livsmedelsverket utgår från fel data. Matvaneundersökningar behövs för att se hur konsumtionen skiljer sig mellan grupper.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 12:24
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/livsmedelsverket-underskattar-inte-problemet-med-socker/
REPLIK DN DEBATT 12/5.
Britta Ekman, Livsmedelsverket: Det är felaktigt att påstå att Livsmedelsverket utgår från fel data. Matvaneundersökningar behövs för att se hur konsumtionen skiljer sig mellan grupper.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Ät mindre socker och minska särskilt på söta drycker. Det är ett av Livsmedelsverkets råd för hur människor behöver äta för att må bra hela livet. Ann Fernholm hävdar att Livsmedelsverket underskattar problemet med socker (DN Debatt 12/5). Vi håller inte med, Livsmedelsverket arbetar på flera fronter för att minska sockerkonsumtionen.
Alltför många i Sverige äter för mycket socker. För mycket socker är en av bovarna till många av dagens folksjukdomar. Vi vet också att olika grupper äter olika mycket socker. Inte minst unga dricker för mycket läsk och äter för mycket godis. Därför måste sockerkonsumtionen minska.
Var fjärde svensk riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sjukdomar kopplade till sina matvanor. Hälften av alla vuxna i Sverige, och vart femte barn, har övervikt eller fetma. Fetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer.
Vetenskapen säger att man bör äta så lite socker som möjligt. Men det är inte så lätt. Till att börja med motarbetas vi av våra kroppar. Människan är gjord för att tycka om socker, eftersom det i mänsklighetens historia var bra med snabb energi. Vi lockas också av ett utbud överallt, dygnet runt. Så vi äter socker fast alla vet att det inte är bra. 70 procent kommer från godis, läsk och kakor.
Exempel på vad Livsmedelsverket gör för att minska sockerkonsumtionen:
● Kostråden är tydliga – ät mindre socker, minska särskilt på söta drycker. Detta råd kommuniceras i alla möjliga sammanhang, som vid hälsosamtal i hälso- och sjukvården, i skolor.
● Riktlinjerna för måltider i skolan säger att sötsaker inte bör finnas i miljöer där barn och unga tillbringar sin vardag. Många skolkafeterior säljer fortfarande godis. Vi hoppas att fler kommuner börjar ställa krav på utbudet.
● För Nyckelhålet, märket som gör det enkelt att välja hälsosamt, är maxhalten för socker en viktig del. Nyckelhålet driver på utvecklingen av mer hälsosam mat.
● Vi samarbetar med livsmedelsbranschen för att hitta fler vägar att minska på sockret. Vi hoppas att företag frivilligt sänker sockerhalten i livsmedel.
Flera länder har prövat exempelvis skatter och olika regleringar. Men om Sverige ska välja sådana styrmedel är ett politiskt beslut.
Fernholm påstår att Livsmedelsverket utgår från fel data, att vi underskattar sockerproblemet. Det stämmer inte. Jordbruksverkets statistik räcker inte, den säger inget om hur konsumtionen skiljer sig mellan grupper. Det gör däremot matvaneundersökningar, även om alla inte berättar om allt socker de äter. All data behövs för att förstå problemet.
Det finns möjligheter för ett samhälle att göra ännu mer för att minska sockerkonsumtionen. Flera länder har prövat exempelvis skatter och olika regleringar. Men om Sverige ska välja sådana styrmedel är ett politiskt beslut.
Det är svårt att förstå vad Fernholm vill att samhället ska göra, är det skatter och förbud hon efterlyser? Vi på Livsmedelsverket är övertygade om att det inte är på grund av bristande märkning som människor äter läsk, godis och glass. Vi är också övertygade om att samhället behöver göra mer för att underlätta för människor att äta på ett hälsosamt sätt.
Debattartikel
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm:
”Kostråd om socker grundas i våra egna självbedrägerier”
Repliker
Britta Ekman, Livsmedelsverket:
”Vi underskattar inte problemet med socker”
Slutreplik
Ann Fernholm, vetenskapsskribent:
”Livsmedelsverket måste ta socker på större allvar”