Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Löfven har missbrukat MP:s respekt för regeringsansvaret”

Maria Wetterstrand och Per Gahrton.
Maria Wetterstrand och Per Gahrton. Foto: TT

Måste agera som rödgrön statsminister. Varje stabil koalitionsregering måste bygga på rimlig balans mellan eftergifter och framgångar för parterna. Vi kan inte finna något exempel på en grön framgång som betytt en eftergift från S av samma principiella vikt som de gröna bakslagen, skriver fd språkrören Per Gahrton och Maria Wetterstrand.

Att den så kallade MP-krisen i grund och botten handlar om fler saker än Mehmet Kaplans formuleringar och kontakter torde stå klart sedan hans avgång inte tycks ha dämpat föreställningen om att MP lider av en så djup kris att språkrörsbyte föreslås.

Enligt vår mening handlar det om själva koalitionsregerandets påfrestningar. Sedan en tid, inte minst efter omsvängningen av asyl- och flyktingpolitiken i höstas, har det bland MP-sympatisörer börjat ifrågasättas om priset för regeringsmedverkan har blivit för högt.

Tålamodet hos de gröna företrädarna, medlemmarna, sympatisörerna och väljarna har varit stort. Det finns i grunden ett starkt stöd för att MP ska sitta i regeringen och att det ska vara tillsammans med Socialdemokraterna. Socialdemokraternas regeringserfarenhet och det gröna nytänkandet borde ha goda förutsättningar att leda till en framtidsinriktad, tydlig politik. Men det tycks som om Socialdemokraternas traditionalism och bristande erfarenhet av koalitionsregerande har underskattats, samtidigt som tålamodet hos miljöpartisterna har överskattats.

Ett språkrörsbyte kan ge en chans till nystart och förändring, men bara om den verkligen nyttjas som en sådan. En sådan nystart kan inte MP klara ensamma. Också Socialdemokraterna har ett stort ansvar för den kris regeringen är i, även om det är MP som befinner sig i stormens öga.

 

Inför valet 2014 uppvisade Stefan Löfven som person positiva drag som övertygade MP:s ledning om att det var dags att våga satsa på koalitionsregering. Kanske kommer historikerna att bedöma att det var här urfelet begicks.

 

Stefan Löfven tycks inte ha förstått att varje stabil koalitionsregering måste bygga på rimlig balans mellan eftergifter och framgångar för ingående parter. Om den större partnern missbrukar sin ställning för att tvinga den mindre till eftergifter som betraktas som ideologiska svek av sympatisörerna hotas koalitionens bestånd. Åsa Romsons listning nyligen på DN Debatt av gröna regeringsframgångar innehåller visserligen många verkliga och viktiga MP-framgångar för miljöpolitiken.

Men vi kan inte finna något exempel på någon grön framgång som betytt en eftergift från S av samma principiella vikt som gröna bakslag typ asylpolitiken, Vattenfalls brunkol, Förbifart Stockholm, Bromma flygplats, närmandet till Nato med mera. Ingen har påstått att S i något fall tvingats ”sälja sig” medan MP påstås ha gjort det åtskilliga gånger. Ett flagrant exempel på S ovilja att ”bjuda” MP på en synlig seger är kärnkraften. Trots att det i Sverige pågår, verifierat av kärnkraftsbranschens företrädare, en de facto-avveckling av all kärnkraft av samma typ som i Tyskland, kallas detta av tidigare kärnkraftsentusiasten statsminister Löfven aldrig vid sitt rätta namn.

Den gröna tankesmedjan Cogito presenterade för några år sedan en studie som visar att också kritiska gröna väljare tycks anse att ett grönt parti bör stanna i regeringen till mandattidens utgång även om priset är högt. Men vi hade inte föreställt oss att S-strategerna skulle missbruka den gröna respekten för regerandets ansvar på det sätt som till exempel skedde vid migrationsöverenskommelsen.

På 90-talet pläderade Göran Persson för ett ”grönt folkhem”, ett allt intimare rödgrönt budgetsamarbete byggdes upp från 1998 till 2006 och inför valet 2010 utarbetades ett omfattande gemensamt regeringsprogram där båda sidor hade givit och tagit. Inför valet 2014 uppvisade Stefan Löfven som person positiva drag som övertygade MP:s ledning om att det var dags att våga satsa på koalitionsregering. Kanske kommer historikerna att bedöma att det var här urfelet begicks.

Vi vill inte påstå att MP hittills gått lottlösa i regeringsförhandlingarna. Flera viktiga steg framåt har tagits på miljöområdet, inte minst. Men det är trots allt få som kan berätta vad regeringen gjort sedan valet. Vi menar att detta måste ändras om MP:s – och regeringens kris – ska hävas.

Stefan Löfven måste på allvar agera som en genuint rödgrön statsminister som ser till att fördelningen av eftergifter och framgångar mellan de två regeringspartierna får rimlig balans.

Låt Vattenfalls brunkol stanna i marken och stoppa försäljningen. En sådan eftergift från S skulle omedelbart stärka regeringens förtroende både hos civilsamhällets miljöorganisationer och inom miljöforskarvärlden. Skälet till att frågan anses så central är att Sveriges (och Tysklands) internationellt rykte som klimatföredöme står på spel. Därmed påverkas också hur många andra länder ser på sina egna koltillgångar. Om inte ens Sverige och Tyskland kan tänka sig att avstå kortsiktiga vinster från kolbrytning, trots sina påstått höga ambitioner, hur kan vi då vänta oss att andra ska göra det?

 

Viktigaste första stegen är att avskaffa gränskontrollerna mot Danmark och att tillåta familjeåterförening. 

 

Inrätta en grön investeringsbank. På statens initiativ, men i samarbete med privata aktörer, kan en sådan bank komma i gång och bidra till att marknadsmässigt attraktiva investeringar i miljöteknik, energieffektivisering, förnybar energi och andra insatser för omställningen till ett hållbart samhälle verkligen kommer till stånd.

Det måste visas hur och när asyl- och flyktingpolitiken skall återgå till utlovad normalitet. Viktigaste första stegen är att avskaffa gränskontrollerna mot Danmark och att tillåta familjeåterförening. Samtidigt behöver regeringen ta fler initiativ för att nyanlända ska komma i utbildning och jobb.

Löfven har lovat EU:s lägsta arbetslöshet. Förr var det självklart för socialdemokrater att en del av produktivitetsökningen skulle tas ut i form av fritid. Rätt till 35 timmars arbetsvecka är ett grönt förslag som det inte borde vara svårt för en socialdemokrat att instämma i. En större skatteöversyn med syfte att bland annat höja miljöskatter och minska skatter inom tjänstesektorn kunde också leda till fler jobb.

Alliansfriheten har varit framgångsrik svensk fredsstrategi i drygt tvåhundra år och socialdemokratisk ”dogm” sedan partiets bildande. Ändå bedrivs nu en intensiv Nato-inträdespolitik under S-ledning trots att alliansfriheten stöds av 60 procent av väljarna. Ingen kunde föreställa sig detta under de år Stalins expanderande Sovjetunion rimligen måste ha utgjort en betydligt större säkerhetsrisk än Putins förkastliga stormaktsambitioner. S vet att vid sidan av miljön är fredspolitik MP:s hjärtefråga och livsluft.

Detta är bara några exempel på frågor som kunde bidra till att sätta politiken i fokus i stället för personfrågorna. Ansvaret för att lösa den så kallade MP-krisen, som ju är en regeringskris, ligger inte bara hos MP utan också hos Stefan Löfven. Om han övergår från att agera som om han ledde en majoritetsregering av 50-talsstil till att fullt ut markera sig som ledare för en rödgrön samarbetsregering, skulle chansen till rödgrön majoritet 2018 i ett slag öka.

MP har chansen att få en nystart, men den behöver också vara politisk. Om inget händer blir det dags att formulera ett antal krav för fortsatt regeringsmedverkan. Det skulle trots allt förvåna om Stefan Löfven föredrar att riskera att ersättas av en brunblå regering redan i år framför att visa sin gröna regeringspartner tillbörlig respekt.

DN Debatt.11 maj 2016

Läs fler artiklar. Till DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.