Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/m-och-kd-gar-fossilindustrins-arenden-i-eu/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”M och KD går fossilindustrins ärenden i EU”

SLUTREPLIK DN DEBATT 7/6.

EU-parlamentarikerna Jakop Dalunde och Pär Holmgren (MP): Vi gröna vill bedriva en progressiv klimatpolitik, men tyvärr har vi inte alla våra svenska kollegor med oss.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Förra veckans omröstningar i Strasbourg bekräftade vad vi varnade för i vår artikel på DN Debatt. Moderater, kristdemokrater, centerpartister, liberaler och sverigedemokrater är inte att lita på. I omröstningen om utsläppshandeln valde de liberala och konservativa partigrupperna att förlita sig på Europaparlamentets extremhöger, i stället för att hedra överenskommelsen i miljöutskottet. Det är inte bara ett brutet löfte; det är ett klimatsvek.

Att moderater och kristdemokrater ogenerat går fossilindustrins ärenden i sin kamp för att göra det billigare att släppa ut är inget nytt. Sara Skyttedal (KD) är i sin replik öppen med att höjda klimatambitioner är ett hot mot fossilindustrin, och under veckan varnade hon för att nya förhandlingar om klimatpolitiken skulle resultera i ännu tuffare klimatambitioner. I vanlig ordning är vi och Sara Skyttedal inte överens om särskilt mycket.

Jessica Polfjärd (M) verkar bry sig mer om svenskt kalhyggesbruk och storskalig skogsindustri än EU:s klimatmål. Under förhandlingarna har M försökt att minska inlagringen av kol i skog och mark till en nivå som till och med är lägre än dagens nivå. Och den höjning som miljöutskottet säkerställde, gjorde M och C i förra veckan gemensam sak i att radera. Allt för att skogsbruket och jordbruket ska slippa ta ansvar i klimatarbetet.

Liberaler och konservativa måste börja samarbeta med gröna och socialdemokrater om vi ska få något gjort i EU-parlamentet.

Emma Wiesner (C) säger sig vilja rädda klimatet. I sin replik stoltserar hon med överenskommelsen i miljöutskottet – och där är vi eniga, det miljöutskottet enades om var bra. Men till saken hör att förhandlare är representanter för hela sin grupp, och ska i den egna gruppen säkerställa stöd för sin linje. Annars blir det bara tomma ord. På den punkten misslyckades Emma Wiesner helt. I den verklighet som hon hänvisar till förlitar sig liberaler hellre på stöd hos högerextrema än hos oss gröna och socialdemokraterna.

Förra veckan visade tydligt att liberaler och konservativa måste börja samarbeta och förhandla med gröna och socialdemokrater om vi ska få något gjort i EU-parlamentet. Breda progressiva överenskommelser om att fasa ut fossila bilar och höja ambitionerna för EU:s kolsänka fick majoritet i parlamentet, samtidigt som svaga och urvattnade förhandlingsresultat om utsläppshandeln tvärtom föll.

Det går att bedriva en progressiv klimatpolitik, om man vill. Vi gröna vill det, och vi önskar verkligen att vi hade våra svenska kollegor med oss. De får det ibland att låta som att de bryr sig om klimatfrågan, men när det handlar om konkret klimatpolitik som skulle kunna förverkliga omställningen fortsätter de att motarbeta och försena.

Att rösta för ett utsläppshandelssystem som inte är i linje med vetenskapen viftas bort med argument som ”klimatet kan inte vänta”. För dem är det viktigare att få ett dåligt system på plats – som inte kommer skapa de nödvändiga utsläppsminskningarna vi måste se det här årtiondet – än att ge förhandlingarna ytterligare ett par veckor för att höja ambitionerna.

Det är återigen uppenbart att det bara finns ett klimatparti. Höstens val avgör vilken regering som leder Sverige under ordförandeskapet i EU nästa år. Det kan vara skillnaden som avgör EU:s möjlighet att leva upp till Parisavtalet. Kom ihåg det när ni lägger er röst den 11 september.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt