Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/magdalena-anderssons-retorik-splittrar-sverige/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Magdalena Anderssons retorik splittrar Sverige”

Karin Enström (M).
Foto: Daniel Costantini

REPLIK DN DEBATT 7/5.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström: Vi kommer inte att sänka oss till samma nivå.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Magdalena Andersson (S) använder en importerad amerikansk retorik som splittrar Sverige. Att antyda att demokratin är hotad är en farlig och ansvarslös retorik med syfte att undergräva regeringens legitimitet. Den riskerar också att leda till ökad polarisering. Moderaterna kommer att fortsätta lägga fokus på samhällsproblemen för att upprätthålla förtroende för demokratins förmåga att lösa problemen.

I en debattartikel i DN (7/5) beskrev Magdalena Andersson (S) utvecklingen i Sverige som en ”högerregim” som hotar vår demokrati. Det slutade inte där. När Ebba Busch (KD) meddelade att hon var på semester med sina barn, och därför missade partiledardebatten, kritiserade Andersson henne för att hindra oppositionen från att ansvarsutskräva regeringen. Trots att KD representerades av Jakob Forssmed, och Busch bara en månad tidigare debatterat mot Andersson i riksdagen.

Mest upprörd verkar Magdalena Andersson vara över förslaget att se över reglerna för så kallade partilotterier. Moderaterna har länge varit kritiska mot den rådande ordningen där partier tillåts dra in hundratals miljoner genom försäljning av lotter – helt utan transparens.

Just Socialdemokraternas lotteriverksamhet har vid upprepade tillfällen kantats av skandaler och borde ge den politiska ledningen anledning till att själva se behovet av förändring. Men även detta försöker Socialdemokraterna framställa som något odemokratiskt, trots att det handlar om att öka transparensen för hur politiska partier finansieras.

Det är uppenbart att Magdalena Andersson har anammat en importerad amerikansk retorik i syfte att skrämma väljare.

Det är uppenbart att Magdalena Andersson har anammat en importerad amerikansk retorik i syfte att skrämma väljare. Andersson vill måla upp en bild att det skulle röra sig om en kamp mellan gott och ont. Det är ett försök att föra väljarna bakom ljuset. Inte heller kommer de med några egna politiska förslag vilket gör det svårt för väljare att veta vad Socialdemokraterna faktiskt vill utöver att styra.

Det desto allvarligare med den nya S-retoriken, är att den syftar till att undergräva förtroendet för viktiga samhällsinstitutioner. När den liberala demokratin sätts under press världen över, är det särskilt viktigt att vi värnar om förtroendet för den. Att påstå att regeringen försöker avveckla den är inte seriöst. Det är en farlig väg att gå. Det göder en ogrundad rädsla. Om människor får uppfattningen att Sverige inte är en demokrati kommer de inte se en poäng med att rösta i val. Det kan också leda till att hotbilden mot politiker ökar ytterligare.

Den moderatledda regeringen arbetar för att stärka svensk demokrati. Just nu förbereder regeringen en rad förslag från den parlamentariska grundlagsutredningen som presenterades i mars, bland annat i syfte att stärka domstolarnas oberoende. I enlighet med Tidöavtalet kommer regeringen även grundlagsskydda rätten till abort.

Sverige har stora utmaningar. Vi går igenom ett ekonomiskt stålbad. Hushåll pressas av höjda elpriser och inflationen får livsmedelspriserna att skjuta i höjden. Regeringen har därför skapat ett särskilt elstöd, och dessutom infört riktade insatser till de som har det svårast ekonomiskt, exempelvis genom det höjda bostadstillägget.

Sverige har också allvarliga problem med den utbredda gängbrottsligheten vilken undanröjer tryggheten bland befolkningen. Även där arbetar den moderatledda regeringen för att få straffskärpningar och förebyggande åtgärder på plats.

Nu verkar Socialdemokraterna vilja stänga den dörren för gott.

När Sverige går igenom kriser är det viktigt att vi kan lita på varandra. Historiskt har moderater och socialdemokrater kunnat sluta uppgörelser för Sveriges bästa när det har krävts, trots våra skillnader. Nu verkar Socialdemokraterna vilja stänga den dörren för gott.

Vi moderater kommer inte sänka oss till den nivån. Vi är samlingspartiet i svensk politik. Vi kommer att fortsätta arbeta för att lösa Sveriges stora samhällsproblem. Och vi kommer att välja våra samarbeten utifrån hur vi lyckas göra det. Vår fiende är inte Socialdemokraterna, utan de allvarliga samhällsproblem som finns i vårt samhälle.

DN Debatt.7 mars 2023

Debattartikel

Magdalena Andersson (S):
”SD:s högerregim hotar grunderna i vår demokrati”

Repliker

Karin Enström (M), partisekreterare:
”Magdalena Anderssons retorik splittrar Sverige”