Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/manga-foretag-skriker-efter-mer-offentliga-riskpengar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Många företag skriker efter mer offentliga riskpengar"

Så enkelt åstadkommer man inte ett innovationsklimat och många företag skriker efter mer offentliga riskpengar, inte mindre, skriver Kristina Jonäng, (c) ledamot i Centerpartiets partistyrelse, i en replik till Urban Bäckström och Tobias Krantz.

Urban Bäckström och Tobias Krantz från Svenskt Näringsliv gör flera riktiga iakttagelser angående innovationsklimatet i Sverige. Fokus ska vara ett innovationsklimat i världsklass, inte nödvändigtvis politiska experiment som riskerar att aldrig kommersialiseras. Lika fullt räcker det inte med Svenskt Näringslivs snäva besked om minskad statlig inblandning och sänkta skatter för att innovationsklimatet ska uppstå. Många företag skriker efter mer, inte mindre offentliga riskpengar. Framför allt önskar man sig ett genomtänkt system där de allra bästa och de mest konkurrenskraftiga idéerna får mest stöd.

Sverige behöver kraftsamla för att bekräfta sin världsledande position inom fordonssäkerhet eller stärka sin ställning inom klinisk forskning. Men denna kraftsamling bör ske regionalt där klustren finns. Arbetsmarknaden är idag regionaliserad. Då bör även innovationspolitiken utformas efter en regional logik. Studenter, forskare och entreprenörer ska få tillgång till mötesplatser vid högskolor, universitet och teknikparker som verkar regionalt för att tillsammans växla upp internationellt konkurrenskraftiga idéer. Statens roll blir att vara medspelare i dessa regionala innovationsmiljöer, inte enbart administratör av hundratals bidragsansökningar till icke gångbara förslag. I Västsverige har vi prövat en modell för regional innovationspolitik ett antal år och upplever att vi får ut mer av såväl lokala idéer som statlig medfinansiering. Men systemet haltar så länge staten och näringslivet inte ser detta regionala management som en generell möjlighet i hela landet.

Kristina Jonäng (c)

Ledamot av Centerpartiets partistyrelse

Ledamot av regionstyrelsen Västra Götala

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.