Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/manga-myndigheter-bryter-mot-lagen-om-offentlighet/

DN DEBATT

DN Debatt. "Många myndigheter bryter mot lagen om offentlighet"

Ny studie visar att bortåt var femte myndighet kringgår svensk lagstiftning om skyldigheten att tillhandahålla offentlig information. Många informatörer i offentliga organisationer handlar på ett sätt som direkt strider mot den svenska offentlighetsprincipen. Det beror i en del fall på inkompetens och okunskap om vilka regler som gäller för offentliga handlingar. Men det handlar också om att statliga tjänstemän cyniskt utnyttjar sin maktposition för att olagligen hemlighålla myndighetsdokument. Dessutom framför de irrelevanta och lagvidriga argument för att slippa lämna ut information, skriver forskaren Magnus Fredrikson tillsammans med Elin Burman och Maria Eriksson på Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.