Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/mat-som-tas-fram-genom-forskning-ar-inte-onaturlig/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Mat som tas fram genom forskning är inte onaturlig”

Kosthållning och matproduktion sliter för hårt på klimatet och jordens resurser. Därför är det viktigt att utveckla proteinrika livsmedel med mindre klimatavtryck, skriver artikelförfattarna. Bilden: Spaghetti bolognese med färs baserad på mjölmask från en tävling om framtidens mat för några år sedan.
Foto: Pavel Houbek/TT

DN DEBATT 18/10.

Forskarna Karolina Östbring och Björn Östbring: Det är lätt att glömma att dagens matvanor är ett resultat av gårdagens innovationer.

Ett livsmedel är inte onaturligt bara för att det är ”vetenskapligt framtaget”. Vetenskapens uppfinningar är varken mer eller mindre naturliga än de livsmedelsinnovationer som uppkom i bondesamhället eller industrisamhället för att lösa den tidens problem eller förbättra samhällets dåvarande matförsörjning.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.