Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/matsvinnet-ska-halveras-inom-tio-ar/

DN Debatt

DN Debatt. ”Matsvinnet ska halveras inom tio år”

Företag längs hela livsmedelskedjan, från jord till bord, går ihop i kampen mot resursslöseriet, skriver artikelförfattarna.
Företag längs hela livsmedelskedjan, från jord till bord, går ihop i kampen mot resursslöseriet, skriver artikelförfattarna. Foto: Mickan Palmqvist

DN DEBATT 12/3.

Tretton aktörer inom livsmedelsbranschen: Varje år slängs över 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Det är ett ohållbart slöseri med resurser.  

Nu lanseras en nationell överenskommelse mellan aktörer inom livsmedelsindustrin och berörda myndigheter som ska halvera matsvinnet genom hela kedjan till 2030. 

Varje år uppstår preliminärt över 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Det motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person. Det är ohållbart att resursslöseriet fortsätter. Den 12 mars lanseras därför en nationell överenskommelse mellan aktörer i livsmedelskedjan och berörda myndigheter med syfte att minska läckaget av mat i samhället. Initiativet ska bidra till FN:s hållbarhetsmål – att halvera det globala matsvinnet och minska förlusterna i hela kedjan till 2030.

Produktion och konsumtion av livsmedel har stor påverkan på klimat och miljö. Så mycket som 20–25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan kommer från livsmedelshanteringen. Sektorn är också en av de mest vattenkrävande och ligger bakom runt hälften av övergödningen. Det är därför ett enormt slöseri att vi kastar mat som borde ätas. Mycket av matsvinnet uppstår i glappet mellan de olika länkarna i livsmedelskedjan samt hos hushållen och är svårt att komma åt för en ensam aktör. 

Därför går nu företag längs hela livsmedelskedjan, från jord till bord, ihop i kampen mot resursslöseriet. Vi har alla arbetat med frågan enskilt med gott resultat, men nu är det dags för nästa steg. Därför startar vi nu en svensk överenskommelse inom vilken vi – tillsammans med berörda myndigheter och departement – ska arbeta för att minska förluster och svinn från hela kedjan. I överenskommelsen samlas aktörer i hela landet, från produktion till handel, och på så sätt kan vi minska matsvinnet från alla håll. Tillsammans kan vi komma så mycket längre än var för sig. Som parter i överenskommelsen förbinder vi oss sig att:

• I enlighet med FN:s hållbarhetsmål 12.3 halvera matsvinnet och minska förlusterna i hela kedjan till 2030.

• Mäta och rapportera våra egna förluster och matsvinn. Detta för att identifiera var det uppstår och kunna sätta in åtgärder.

• Delta i överenskommelsens samarbetsforum. Detta ger en möjlighet till nära samarbete med andra aktörer i branschen, berörda myndigheter och departement. Anknutna arbetsgrupper kommer att genomföra mer riktade och branschövergripande projekt för att minska matsvinnet. 

• Kommunikation och kunskapsspridning kring frågan.

För varje investerad krona kan man räkna med att få tillbaka 14 gånger värdet av investeringen för den svinnminskade åtgärden

Överenskommelsen bidrar till att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål 12.3 för hållbar konsumtion och produktion och det är därför den lanseras just den 12/3. Den 21 februari lämnade också Naturvårdsverket ett förslag på svenskt etappmål kopplat till förluster, svinn och avfall i livsmedelskedjan.

Genom överenskommelsen går vi tillsammans från ord och ambition till handling och resultat. Det kan vi naturligtvis inte vara ensamma om att göra. Vi förutsätter därför att beslutsfattare ska fortsätta prioritera frågan lika högt som vi, för det här är ett arbete som måste göras hos alla, även myndigheter och politiker.

Matsvinnet är ett samhällsproblem och ska behandlas som ett sådant. Det kommer att krävas resurser för att åstadkomma den nödvändiga förändringen mot en mer resurseffektiv livsmedelskedja. Att ge myndigheterna ett fortsatt uppdrag och mer resurser är ett bra första steg men det kommer att krävas mer. Inte minst om vi ska komma åt matsvinnet hos konsumenter, där alla har ett ansvar men begränsad möjlighet att påverka var för sig. Vidare så understryker vi vikten av att Sverige från regeringens sida:

• Antar det förslaget till etappmål som levererats av Naturvårdsverket.

• Arbetar för att i EU-sammanhang fortsatt prioritera frågan.

• Arbetar aktivt för att stödja aktiviteter som genomförs gentemot konsumentled.

Vi vill också uppmana andra kommersiella aktörer i hela livsmedelskedjan att ansluta sig till överenskommelsen och arbeta mer aktivt för att minska matsvinnet både i sin egen verksamhet och som sin del av livsmedelskedjan. Flera europeiska länder har redan infört liknande överenskommelser med gott resultat.

I både Storbritannien och Norge har matavfallet minskat betydligt sedan införandet av liknande överenskommelser. Det finns även ekonomiska incitament till att arbeta med att minska matsvinnet. För varje investerad krona kan man räkna med att få tillbaka 14 gånger värdet av investeringen. Det kommer krävas en del arbete från oss som deltar men det kommer vi, samhället och miljön få igen mångfalt.

Ämnen i artikeln

Miljö
Matsvinn
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt