”Mättat fett är neutralt för hjärtat” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Mättat fett är neutralt för hjärtat”

På DN Debatt (1/8) varnar fem forskare för "populära fettdieter". De menar att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar skulle ha sjunkit tack vare att svenskar bland annat äter mindre smör. Detta påstående har ingen som helst vetenskaplig grund, skriver Ann Fernholm, vetenskapsjournalist.

Tesen att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom föddes under 1950-talet. En del vetenskapliga studier bekräftade misstankarna och 1971 gav Socialstyrelsen befolkningen rådet att minska på mängden mättat fett i kosten. Sedan dessa varningar har en rad nya studier genomförts, utformade för att bekräfta det mättade fettets farlighet. Dessa studier är både större och mer välgjorda. Resultaten visar tydligt att rädslan för smör har varit grundlös. Mättat fett är neutralt för hjärtat. Det är varken bra eller dåligt.

År 2009 konstaterade forskare i tidskriften Annals of Nutrition and Metabolism, efter att ha gått igenom den bästa forskningen på området, att: ”Intaget av mättade fettsyror var inte signifikant kopplat till död i kranskärlssjukdom.” Ett år senare publicerade andra forskare en liknande analys i The American Journal of Clinical Nutrition. Slutsatsen är: ”...att det inte finns några signifikanta bevis för att dra slutsatsen att mättat fett i kosten är kopplat till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.”

Modern forskning ger helt enkelt inget stöd för att påstå att mättat fett skulle skada blodkärlen.

I sin debattartikel skriver forskarna vidare att det är helt okontroversiellt att påstå att vi behöver dra ner på mängden snabba kolhydrater: ”Vi klarar inte längre att äta mycket kolhydrater i form av till exempel vitt bröd och potatis.” Forskarna menar att Livsmedelsverket skulle förespråka en medelhavsdiet, baserad på bönor, fisk, skaldjur, nötter och omättade fetter.

Detta påstående har ingen som helst verklighetsanknytning. Den traditionella medelhavsdieten är väldigt rik på olivolja och vi svenskar har varnats för att äta mycket fett. Det svenska Livsmedelsverket har länge rekommenderat tallriksmodellen. På myndighetens hemsida står: "Tallriksmodellen har tre delar: Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd..." Det svenska folket har följt rådet och har fyllt en stor del av sina tallrikar med snabba kolhydrater.

När forskare nu hävdar att svenska myndigheter har stått bakom en medelhavsdiet skönskriver de verkligheten. De försöker friskriva sig från kostråd som har lett till ett ökat intag av snabba kolhydrater och som har medverkat till den epidemi av fetma och typ 2-diabetes som har drabbat befolkningen. Det är ren historieförvanskning.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.