Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Med S valstrategi blir det osäkert och kaosartat”

Stefan Löfven och Carin Jämtin hävdar på fredagens DN Debatt att de lämnar besked i regeringsfrågan. Men beskedet är inte baserat i den verklighet som gäller för svensk politik nu och framåt, skriver de fyra allianspartiernas partisekreterare i en gemensam replik.

Stefan Löfven går till val ensam, med ett eget valmanifest. Men varken väljarna eller Socialdemokraterna själva har någon aning om hur deras politik väntas se ut efter valet. Med ett opinionsstöd på drygt 30 procent är det inte troligt att Socialdemokraterna – eller något annat av de åtta partierna i Sveriges riksdag för den delen – kommer att vara stort nog att få egen majoritet. Man måste samarbeta med andra. Att tro annorlunda är gammaldags och oseriöst.

Med fredagens artikel är det nu ännu mer otydligt hur alternativet till Alliansens politik ser ut. Socialdemokraterna kommer inte att ge väljarna besked om vilken politik de röstar på inför valet nästa höst.
 
Vi fyra partier i Alliansen har samarbetat sedan 2004. Två år före valet 2006 började vi gemensamt förbereda oss för det ansvarsfulla uppdraget att få bära regeringsmakten om vi skulle få väljarnas förtroende. Vi samarbetade för att ta fram ett tydligt och finansierat valmanifest som vi i god tid presenterade för väljarna. När Alliansregeringen väl fick väljarnas förtroende att leda Sverige genomförde vi den politik vi gått till val på. Sedan dess har vi lagt fram åtta gemensamma budgetar. Nu förbereder vi oss återigen tillsammans, inför valet nästa år.

Kärnan i Alliansens politik är arbetslinjen. När fler jobbar växer Sverige. När Alliansregeringen tillträdde var antalet förtidspensionerade uppe i över en halv miljon. Sedan dess har utanförskapet minskat med ungefär 200.000 personer och sysselsättningen ökat med lika många, trots att vi gått igenom en mycket svår global finanskris. I dag är det fler som jobbar och färre som står utanför. Det gör att vi kan satsa mer på skolan, sjukvården och äldreomsorgen i dag än 2006.
 
Alliansen har satt kunskap i fokus i skolan och investerat i lärarna. Vi har kortat köerna till sjukvården. Vi ser till att de skadliga utsläppen minskar både i Sverige och i omvärlden. Vi rustar upp och bygger ny järnväg. Vi investerar mer i forskning än nästan alla jämförbara länder, för att Sverige ska klara sig bra i den internationella konkurrensen också på längre sikt. Vi vill fortsätta att göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.
 
De få politiska besked som kommit från Socialdemokraterna inger oro. En nedmonterad arbetslinje med höjda bidrag, som betalas av kraftigt höjda skatter på jobb och företagande, skulle leda till färre jobb, högre arbetslöshet och ett ökat utanförskap. Människor skulle drivas ut från arbetskraften i till exempel förtidspension. Socialdemokraterna negligerar villkoren för de jobbskapande företagen. Skattehöjningarna drabbar i hög grad unga och andra som står utan jobb. Socialdemokraterna kommer att införa begränsningar för människor rätt att välja – men oklart hur.
 
Vi i Alliansen går till val tillsammans. Inget av våra fyra partier kommer att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna. Det har vi sagt tidigare och det står vi fast vid. Socialdemokraterna går till val ensamma, med en politik som de inte kommer kunna genomföra och förhoppningar om samarbetspartners som de inte har. De kommer oförberedda till väljarna och lämnar allt öppet till förhandlingar efter valnatten. Då blir det osäkert och kaosartat. Politiken kan bli hur som helst. Väljarna förtjänar att veta vad och vilka de röstar på. Det är i grund och botten en demokratisk fråga.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.