Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/medborgarnas-rattigheter-inte-tillgangliga-for-kungen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Medborgarnas rättigheter inte tillgängliga för kungen”

I många fall har medierna känt till de rykten och det skvaller om kungen som nu ges ut i bokform. Men man har, av hänsyn till pressetikens krav om att uppgifter ska vara sanna och relevanta och inte bryta mot privatlivets helgd, avstått från publicering. Så kommer de kontroversiella uppgifterna i bokform och förtjusta redaktörer kan hänge sig åt rollen som referenter. Kungen kan stämma bokens författare i ett tryckfrihetsmål. Men med det följer offentlig rättegång och åtföljande publicitet. Om referaten av bokens innehåll får stor spridning kan han rimligen inte heller PO-anmäla en stor del av den svenska pressen. Risken finns att mediernas förslappning inte accepteras av allmänheten – och därmed inte av politikerna, skriver Pär-Arne Jigenius.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.