Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Mer än hälften av kvinnorna vill att Fi ska sitta i riksdagen”

När alla som stöder Feministiskt initiativ även röstar på oss har vi inga som helst problem att komma in i riksdagen, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ.
När alla som stöder Feministiskt initiativ även röstar på oss har vi inga som helst problem att komma in i riksdagen, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: Emil Langvad/TT

DN DEBATT 25/8. Feministiskt initiativ har ett starkt stöd bland kvinnor i Sverige. I dag presenterar vi en Sifoundersökning, som visar att 53 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Fi kommer in i riksdagen. Vi vet sedan tidigare undersökningar att det främsta skälet till att väljare inte lägger sin röst på oss är fyraprocentsspärren, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi, Fi.

VAL 2018

I dag presenterar vi en opinionsundersökning som visar att varannan kvinna tycker det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och medverkar till att en rödgrön regering bildas. När varken de borgerliga partierna eller de rödgröna har egen majoritet i riks­dagen, behövs vi där på plats för att försvaga Sverigedemokraternas position som vågmästare. Feministiskt initiativ är det parti som tydligast ställer jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet mot den växande nationalismen.

Opinionsundersökningarna haglar tätt så här innan valet. Som vanligt spekuleras det kring vilket av de så kallade blocken som får flest röster och kan bilda regering. Samtidigt vet vi att oavsett vilken regering vi haft så har Sverigedemokraterna fått en vågmästarroll med fritt spelrum för sin politik. Det vi har sett både med den borgerliga minoritetsregeringen och senast med den rödgröna är att de på olika sätt och av olika anledningar förhåller sig till Sverigedemokraterna. Båda regeringarna har anpassat sin politik till de nationalistiska idéerna som begränsar våra mänskliga rättigheter.

Det som kan förändra detta dödläge är att det kommer in ett nytt parti i riksdagen. Eftersom ett nytt parti i riksdagen tar mandat från alla andra partier blir det fler partier som delar på riksdagsplatserna. Det står också klart att oavsett vilka partier som bildar regering så behövs det ett parti som står fast vid en feministisk, antirasistisk och hållbar politik.

När varken de borgerliga partierna eller de rödgröna har egen majoritet i riksdagen, behövs vi där på plats för att försvaga Sverigedemokraternas position som vågmästare.

Det vi ser i dag är att varken högern eller vänstern lyckas genomföra en politik som förstärker de mänskliga rättigheterna och anpassar vårt sätt att leva så att det blir hållbart för miljön och klimatet. Därför behövs Feministiskt initiativ i riksdagen. När andra partier stänger gränser och kräver hårdare tag, då står vi upp för varje människas rätt till skydd. När andra partier gör sig till herrar över klimat och miljö, anpassar vi vår politik till den enda jord vi lever på. När andra partier summerar samhällsutmaningar i ekonomiska termer, grundar vi vår politik i det gemensamma ansvaret att säkra demokratin och trygga allas rätt att ta plats.

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse och en motkraft till de rasistiska och nationalistiska organisationer och idéer som vinner allt större mark, inte bara i Sverige utan också i Europa och andra delar av världen. Vi står upp för varje människas rätt till skyddsnät. Vår politik utgår ifrån livsvillkoren på jorden, vårt enda hem. Den rosa tråden i vårt demokratiska arbete är att stärka de mänskliga rättigheterna, förnya politiken och förändra makten. Vi ställer jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet mot den växande nationalismen. När alla som stöder Feministiskt initiativ även röstar på oss har vi inga som helst problem att komma in i riksdagen.

Vi har ett starkt stöd bland kvinnor i Sverige. I dag presenterar vi en Sifoundersökning, där det står klart att 53 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Motsvarande siffra för män är också hög, hela 35 procent. Vi har också ett starkt stöd för att bidra till att undvika ett regeringsskifte. Nästan varannan kvinna (47 procent) tycker det är bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas, motsvarande siffra för männen är 32 procent. Vidare säger 11 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet.

Vi vet sedan tidigare undersökningar att det främsta skälet till att väljare inte lägger sin röst på oss är den fyraprocentsspärr som säger att ett parti måste få minst 4 procent av rösterna i riksdagsvalet för att ta plats i riksdagen. Orsaken är alltså att väljare är osäkra på om vi kommer in i riksdagen, inte att de inte tror på vår politik. Detta förstärks av att Feministiskt initiativ blir utestängt ur många mediers valbevakning som väljer att endast bevaka partier som redan har makt och inflytande.

Vi vill understryka att varje röst räknas i en demokrati. Feministiskt initiativ behövs mer än någonsin i riksdagen, inte minst med tanke på det politiska dödläget. Om varken allianspartierna eller de rödgröna får majoritet, kan vi begränsa Sverigedemokraternas roll som vågmästare vid bildandet av en rödgrön regering.

Så till alla er som vill se ett feministiskt och antirasistiskt parti i riksdagen säger vi nu: Din röst räknas! Genom att låta Feministiskt initiativ ta plats i riksdagen, landsting och kommuner begränsar du inte bara Sverigedemokraternas inflytande över politiken, utan du stärker också de feminister och antirasister som finns i de andra partierna. Och kom ihåg att i en demokrati finns det inte några bortkastade röster. Alla röster räknas och är lika viktiga. Varje röst är ett hopp, en verklighet och en människa. Varje röst ger samhället chansen att lyssna och bli bättre. Vi gör det tillsammans!

Bakgrund.Undersökningen

Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Feministiskt initiativ och omfattar 1 200 telefonintervjuer under perioden 13–16 augusti 2018.

 

1. Tycker du att det är bra eller dåligt om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen i samband med årets val?

Bra: 44 procent

(Kvinnor 53 procent, män 35 procent)

Dåligt: 34 procent

(Kvinnor 25 procent, män 42 procent)

Tveksam, vet ej: 22 procent

(Kvinnor 21 procent, män 23 procent)

 

2. Om Fi kommer in i riksdagen tycker du då att det är bra eller dåligt om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas?

Bra: 39 procent

(Kvinnor 47 procent, män 32 procent)

Dåligt: 40 procent

(Kvinnor 32 procent, män 48 procent)

Tveksam, vet ej: 20 procent

(Kvinnor 21 procent, män 20 procent)

 

3. Kan du tänka dig att rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet eller kan du inte det?

Ja, kan tänka mig att rösta på Feministiskt initiativ: 11 procent

(Kvinnor 14 procent, män 9 procent)

Kan ej tänka mig att rösta på Feministiskt initiativ: 83 procent

(Kvinnor 81 procent, män 86 procent)

Tveksam, vet ej: 5 procent

(Kvinnor 5 procent, män 6 procent)

Källa: Sifo/Fi

DN Debatt.25 augusti 2018

Debattartikel

Gudrun Schyman och Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ:
”Mer än hälften av kvinnorna vill att Fi ska sitta i riksdagen”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.