Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Mer än varannan kvinna är för att Fi når riksdagen”

Ny mätning. En majoritet av Sveriges kvinnor är positiva till att Fi kommer in i riksdagen och till att partiet medverkar till en rödgrön regering. I hela befolkningen kan 16 procent tänka sig att rösta på Fi. Vi behövs i riksdagen mer än någonsin och kan slå ut SD som vågmästare, skriver tre ledande Fi-representanter.

Nu presenterar Feministiskt initiativ en opinionsundersökning som visar att mer än varannan kvinna tycker det vore bra att Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas. När varken de borgerliga partierna eller de rödgröna har egen majoritet i riksdagen behövs vi där på plats för att undanröja Sverigedemokraternas position som vågmästare. Vi kommer att se till att det blir ett regeringsskifte utan stöd av ett rasistiskt parti.

Vi går till val på en politik som tar avstamp i en antirasistisk och feministisk ideologi. Med Feministiskt initiativ i riksdagen kommer debatten och de politiska förslagen att påverkas. På samma sätt som de andra riksdagspartierna sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen i förra valet 2010 har förhållit sig till deras politik, kommer de nu att få förklara och försvara sina förslag och beslut utifrån vår agenda. Alla antirasister och feminister i de andra riksdagspartierna kommer att stärka sina positioner och få större gehör för sina förslag.

Vi har ett starkt stöd bland kvinnorna i Sverige. I dag presenterar vi en Sifoundersökning, där det står klart att 60 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Motsvarande siffra för män är också hög, nämligen 39 procent. Vi har också ett starkt stöd för att bidra till ett regeringsskifte. En majoritet av kvinnorna (51 procent) tycker det är bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas. Motsvarande siffra för männen är 41 procent. Vidare säger 16 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet. Störst stöd har vi bland kvinnor, där nästan var fjärde (23 procent) kvinna kan tänka sig rösta på oss. Vidare har vi ett mycket stort stöd bland kvinnor i åldersgruppen 15-29 år, där 8 av 10 tycker det är bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och nästan varannan tänka sig rösta på oss (46 procent).

Det har funnits en diskussion om att en röst på Feministiskt initiativ skulle vara bortkastad. Men vi vill understryka att det inte finns några bortkastade röster i en demokrati. Tvärtom behövs vi i riksdagen mer än någonsin, inte minst med tanke på hur det politiska läget ser ut i dag. Om varken allianspartierna eller de rödgröna får majoritet i riksdagen kan Feministiskt initiativ slå ut Sverigedemokraternas roll som vågmästare vid bildandet av en rödgrön regering.

Vi ser även hur statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt har försökt skrämma väljare som lutar åt att rösta på oss genom att säga att vår politik skapar kaos. Men när vi kommer in i riksdagen skulle det snarare skapa en möjlighet till stabilitet.

Sverige skulle få en rödgrön regering med stöd av Feministiskt initiativ, och Sverigedemokraterna skulle inte längre ha kvar sin position som vågmästare i riksdagen. Det går heller inte att komma ifrån att vårt väljarstöd i EU-valet och vår extremt stora medlemsökning borgar för att vi kommer få många röster i riksdagsvalet. I dag är vi över 20 000 medlemmar och därmed större än Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Om vi mot förmodan inte når över fyraprocentspärren är det de rödgröna partierna som förlorar på detta. Det är bättre med ett stöd i riksdagen än utanför.

I en artikel på Göteborgs universitets webbsida menar professorn och valforskaren Sören Holmberg att det i riksdagsvalet kan bli tal om taktikröstning på Feministiskt initiativ. Han drar paralleller till begreppet ”kamrat fyra procent”, att socialdemokrater tidigare röstat på dåvarande VPK för att hålla kvar partiet i riksdagen. I valet den 14 september är det därför inte alls orimligt att vi ser motsvarande ”feminist fyra procent” bland de rödgröna väljarna för att få in Feministiskt initiativ i riksdagen.

I dag finns det få som säger sig vara emot jämställdhet. Samtidigt är det många som säger att vi redan är jämställda. Men faktum är att riksdagen har satt upp jämställdhetsmål för Sverige, sammanfattat i att vi ska ha lika mycket makt att forma samhället och våra egna liv, oavsett om vi är män eller kvinnor. Jämställdhetsmålet är uppdelat i fyra delmål – jämn representation, rättvisa löner och pensioner, delat föräldraansvar och delning av det obetalda arbetet samt att vi ska utplåna mäns våld mot kvinnor. På ingen punkt är vi klara. Sverige är inte ett jämställt land. Det förpliktigar – det behövs politik,

Den feministiska våren och Feministiskt initiativs framgångar i EU-valet har fått upp jämställdhetsfrågorna på dagordningen. De andra partierna som redan sitter i riksdagen lovar åtgärder. De rödgröna lovar en feministisk regering.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har i en debattartikel i DN sagt att ”En ny regering måste vara en feministisk regering. En ny regering ska ta jämställdheten på allvar och vända utvecklingen när det handlar om löner, rättigheter, skola och arbetsmarknad. Det kommer inte att drabba Sverige, men det kommer att göra Sverige till ett bättre land.”

Och i sitt tal i Almedalen sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Lövfen att ”Sverige ska vara en feministisk förebild i världen. Människor ska behandlas som människor. Det är inte bara vårt löfte. Det är vår plikt.” Och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sa i sitt tal ”Vi vill ge hundratusentals kvinnor som arbetar i välfärden inflytande över sitt arbete. Det är att flytta makten och det är kraftfull feministisk politik.”

I valrörelsen pratar andra partier om jämställdhet, bara för att senare skjuta upp åtgärderna för att uppnå den. När vi sitter i riksdagen kommer vi att vara en blåslampa i häcken som ständigt påminner om deras löften. Vi ser redan hur Feministiskt initiativ har lyckats lyfta feminism från det politiska bottenträsket och tvingat de andra partierna att förhålla sig till den. Men vi vet också att ingenting kommer att hända efter valet om inte vi finns på plats i maktens rum, för det är så det har sett ut hittills. I riksdagen kommer vi att utveckla politiken och vitalisera vår demokrati. Vi är många som kommer att se till att det är nu det händer. Tillsammans skriver vi historia och ger feministerna plats i Sveriges riksdag.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.