Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/miljopartiet-ger-ensidig-bild-av-skogens-roll-for-klimatet/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Miljöpartiet ger ensidig bild av skogens roll för klimatet”

REPLIK DN DEBATT 14/7.

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker: Det är olyckligt att Miljöpartiet frångår den svenska linjen, där skogen inte bara fungerar som kolsänka, utan även bidrar genom att ersätta fossila produkter.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jakop Dalundes och Pär Holmgrens debattartikel är symptomatisk för hur Miljöpartiet har kapitulerat i klimatfrågan. Borta är den framtidstro och optimism som partiet tidigare stått för. I stället väljer man nu att rösta emot lösningar på EU-nivå, med klimatlagen som främsta exempel. Det är djupt olyckligt.

Att miljöpartistiska företrädare lyfter fram en ytterst ensidig bild av skogens roll i klimatomställningen visar med all önskvärd tydlighet varför regeringen har underlåtit sig att försvara det svenska skogsbruket i EU.

Skogen spelar en nyckelroll i svenskt klimatarbete. Det är därför olyckligt att Miljöpartiet frångår den svenska linjen, där skogen inte bara fungerar som kolsänka, utan även bidrar genom att ersätta fossila produkter.

Moderaterna har gång efter annan i både riksdagen och i Europaparlamentet stått upp för det aktiva skogsbruket, och har fått genomslag för detta många gånger. Det är beklagligt att vi nu förlorar en tidigare allierad i Europaparlamentet, när MP väljer sina partikollegor i Europa framför svenskt klimatarbete.

Dalunde och Holmgren har rätt i att vi måste fylla klimatlagen med skarpt innehåll. Men då behöver vi förlita oss på forskning och vetenskap, inte bara för att se problemen utan även för att hitta lösningar. Att förlita sig på sifferbingo, där den som kräver högst siffror anses ”vinna”, kommer ingen att tjäna på — allra minst klimatet.

När MP talar om ”människor som påverkas av omställningen” är det en läpparnas bekännelse. Få företrädare har gjort så mycket för att urholka Europas konkurrenskraft, och därmed människors möjlighet att få nya jobb, som Miljöpartiets. Dessbättre har Moderaterna lyckats vinna flera viktiga segrar i arbetet med klimatlagen, såsom ett realistiskt mål som är genomförbart samt att ny teknik måste spela en viktig roll i omställningen.

Med Moderaternas klimatpolitik genomför vi en omställning av såväl Sveriges som Europas ekonomi som inte bara är ambitiös, utan faktiskt inspirerar.

Tre frågor är särskilt viktiga i det kommande arbetet:

1. Skogsbruket måste värnas. Växande skogar absorberar mer koldioxid, och produkter från skogsbruket har en viktig roll att spela i vårt klimatarbete genom att ersätta fossila produkter.

2. Möjliggör och uppmuntra kärnkraft. Energiomställningen i Europa förutsätter en ökad elproduktion från såväl förnybara som fossilfria energikällor. Här är det viktigt att även kärnkraftens roll stärks. De senaste utlåtandena från EU:s experter bekräftar att kärnkraften är en klimatsmart energikälla.

3. Välkomna ny teknik och innovation. Det är en förutsättning för att vi ska kunna ställa om hela den europeiska ekonomin. Det finns flera positiva exempel redan i dag, inte minst i Sverige där vi ser hur allt från fossilfritt stål till framtidens batteriteknik utvecklas.

Vi behöver en omställning som faktiskt har stöd av lantbrukaren i Normandie, metallarbetaren i Salzburg och ingenjören i Västerås. En omställning utan optimism och framtidstro är dömd att misslyckas, det måste även MP inse.

Ämnen i artikeln

Skogsmark
Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt