Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Miljöpartiet har blivit ett renodlat vänsterparti ”

När Miljöpartiet nu presenterat sitt förslag till valmanifest, DN Debatt 13/5, är det tydligt att de etablerat sig långt ut till vänster. Gustav Fridolin och Åsa Romson säger sig vilja vara den tredje kraften i svensk politik, men går till val på en rad förslag som markerar en fortsatt tydlig vänstersväng, skriver Kent Persson (M).

Skiljelinjerna i svensk politik är nu tydliga. Nya Moderaterna vill, tillsammans med alliansen, fortsätta föra en ansvarsfull ekonomisk politik så att jobben ska kunna bli fler och trösklarna till arbetsmarknaden sänkas ytterligare. Ett samhälle som är inriktat på att fler ska jobba skapar även förutsättningar för fler arbetade timmar, vilket bygger Sverige starkt.

I ett läge där Sverige behöver arbeta mer prioriterar Miljöpartiet i stället förkortad arbetstid, återinfört friår och bidragsutbyggnad. I förslaget till valmanifest skriver MP att de i en ny regering vill förkorta normalarbetstiden genom lag och avtal, så att fler får möjlighet till 35-timmars arbetsvecka.

Inget visar på att en arbetstidsförkortning på lång sikt skulle leda till en högre sysselsättning eller lägre arbetslöshet – i stället innebär det lägre sysselsättning. Dessutom riskerar resurserna till välfärden att minska då en arbetstidsförkortning leder till sjunkande produktion och därmed till minskade skatteintäkter. Med dagens skattenivå skulle förslaget om 35 timmars arbetsvecka innebära uppemot 140 miljarder kronor mindre i skatteintäkter. En arbetstidsförkortning riskerar också att leda till lägre månadslöner då lönerna på längre sikt måste följa med den minskade arbetstiden. Till detta ska även läggas Vänsterpartiets krav på att gå ännu längre och förkorta arbetstiden till 30 timmar i veckan. Så tar man varken ansvar för jobben eller hög kvalitet i de gemensamma välfärdsverksamheterna.

Sammantaget ökar detta pressen på Socialdemokraterna och Stefan Löfven att ge besked om vad de egentligen tycker om kraven från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Ska Sverige jobba mer eller mindre med en socialdemokratiskt ledd regering?

Gustav Fridolin och Åsa Romson står också fast vid sina krav på att skära ned på försvaret med över en och en halv miljard kronor. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är inte heller överens om försvarspolitikens inriktning då MP vill prioritera bort det militära försvaret till förmån för civila insatser. Detta är allvarligt i en säkerhetspolitiskt turbulent tid och något Stefan Löfven måste förhålla sig till. Rysslands aggression och den oroväckande utvecklingen i Ukraina ställer höga krav på tydliga besked kring hur framtiden för svenskt försvar ska utformas.

Alliansregeringen vill stärka Sveriges försvarsförmåga och har senast i den ekonomiska vårpropositionen föreslagit stegvis ökade resurser i miljardklassen med särskilt fokus på Östersjön och Gotland.

Stefan Löfven har fortfarande ej gett tydliga svar om hur han ser på kärnkraften. Miljöpartiet är däremot tydliga och vill stänga två reaktorer redan under nästa mandatperiod. Detta skapar stor osäkerhet gällande tillgången till el med konkurrenskraftiga priser. Något som är särskilt viktigt för de jobb i basindustrin som Löfven säger sig värna.

Konsekvenserna av Miljöpartiets politik skulle även försvåra möjligheterna att bo, arbeta och driva företag i lands- och glesbygd. Förslag som kraftigt höjd bensinskatt och införd kilometerskatt slår särskilt hårt mot människor utanför storstäderna.

På punkt efter punkt ger Miljöpartiet nu besked som gör behovet av att Stefan Löfven svarar på regeringsfrågan mer angeläget än tidigare.

Nya Moderaterna och Alliansen står fast vid vårt grundläggande besked till väljarna. Vi går till val tillsammans och med en gemensam politik. En av våra viktigaste prioriteringar är satsningar för att öka kunskaperna och förbättra resultaten i skolan. Under våren har alliansregeringen därför redovisat förslag för mindre klasser, fler lärare, utökad undervisningstid i matematik, tioårig grundskola, satsningar på sommarskola och läxhjälp för alla. Viktiga satsningar som är ansvarsfullt finansierade, krona för krona. Vi är övertygade om att detta är några av de mest centrala åtgärderna för mer kunskap i skolan. Det stärker även långsiktigt arbetskraften i Sverige och är därmed viktiga delar i vår långsiktiga politik för fler jobb.

Med fyra månader kvar till valet är Miljöpartiets förslag till valmanifest ett viktigt besked för väljare i hela Sverige. Vägvalet i september kommer att stå mellan Alliansens samlade politik för fler jobb och en fortsatt splittrad vänsteropposition.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.