Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-09 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/miljopartiet-och-regeringen-motarbetar-vindkraften/

SVENSK POLITIK

DN Debatt Repliker. ”Miljöpartiet och regeringen motarbetar vindkraften”

REPLIK DN DEBATT 1/5.

Rickard Nordin (C): Om Miljöpartiet menar allvar med sin politiska ambition borde man se över de bromsklossar som finns i arbetet med att bygga ut vindkraften.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Miljöpartiet presenterar höga ambitioner kring havsbaserad vindkraft på DN debatt. Det är välkommet, men Centerpartiet befarar att det bara är tomma ord. För samtidigt som Miljöpartiet lovar stort, så håller regeringen tunt vad gäller just vindkraften.

Miljöpartiets företrädare konstaterar att ”den havsbaserade vindkraften växer, men inte av sig självt, det krävs ett medvetet och systematiskt arbete för att möjliggöra den utvecklingen”. Uttalandet är helt korrekt, men det är anmärkningsvärt utifrån det faktum att Miljöpartiet och den regering de sitter i på flera punkter aktivt motarbetar just vindkraft.

Om Miljöpartiet menar allvar med sin politiska ambition borde man se över de bromsklossar som finns i arbetet med att bygga ut vindkraften och mer specifikt den havsbaserade vindkraften.

Alla underlag från myndigheter finns på plats för att få igång utbyggnad av mer havsbaserad vindkraft, ändå fattar inte regeringen beslut i frågan. Vet Miljöpartiet att detta är ett stort problem?

Centerpartiet har identifierat tre problem som är särskilt viktiga att åtgärda för att vindkraften ska nå sin fulla potential:

1 För att den havsbaserade vindkraften ska kunna byggas ut måste de långa tiderna för undersökningstillstånd kortas avsevärt. Centerpartiet har därför tagit initiativ till att kalla näringsminister Baylan till Näringsutskottet för att svara på vad regeringen gör för att få bukt med detta. Alla underlag från myndigheter finns på plats för att få igång utbyggnad av mer havsbaserad vindkraft, ändå fattar inte regeringen beslut i frågan. Vet Miljöpartiet att detta är ett stort problem?

2 Miljöpartiet nämner i sin debattartikel problemen med Försvarsmakten som alltför ofta opponerat sig mot ny vindkraft i stället för att söka lösningar och samförstånd för nyetablering. Ingenstans nämner de att Försvarsmakten inte har levererat på sitt uppdrag i förra årets regleringsbrev om att förbättra samexistensen mellan vindkraften och Försvarsmaktens intressen genom att samla goda exempel från andra länder, som lyckas långt bättre än vad vi gör i Sverige i dag. Det faktum att Försvarsmakten inte gjort detta kommer göra det avsevärt mycket svårare att lyckas genomföra årets uppdrag.

Centerpartiet har krävt besked från försvarsminister Hultqvist angående vad han och regeringen avser göra för att Försvarsmakten faktiskt ska genomföra det uppdrag man fått tilldelat sig, men svaret är att regeringen inte ämnar göra någonting. Det vore önskvärt om Miljöpartiet kunde börja med att kontrollera att regleringsbreven efterlevs och när så inte sker se till att ansvarig minister i den egna regeringen gör något åt saken.

Det dör betydligt fler fåglar på grund av katter, fönsterrutor, bilar och tåg än av vindkraftverk och dessutom finns det teknik som skyddar exempelvis fåglar nära vindkraftverk, men ändå stoppas vindkraften.

3 Sist men inte minst skriver Miljöpartiet om den biologiska mångfalden. Detta har sedan länge varit Miljöpartiets enskilt största bromskloss i vindkraftsfrågan och om de seriöst menar att den havsbaserade vindkraften ska byggas ut måste miljö- och klimatminister Bolund svara på om han är beredd att se över artskyddsdirektivets användning i Sverige, som fokuserar på individer av en art och inte populationen som helhet. Det dör betydligt fler fåglar på grund av katter, fönsterrutor, bilar och tåg än av vindkraftverk och dessutom finns det teknik som skyddar exempelvis fåglar nära vindkraftverk, men ändå stoppas vindkraften.

Vi måste kunna samsas och hitta vägar framåt. De tekniska förutsättningar finns där, som gör att vi kan värna såväl försvarsmaktens intressen som den biologiska mångfalden, trots att vi bygger ut energiproduktion från vind. Ett vindkraftverk är inte det största hotet mot naturen, utan på många sätt i själva verket en lösning på de klimatutmaningar som hotar naturen.

Regeringen, där Miljöpartiet ingår, lägger gång på gång krokben för sig själv i frågan om vindkraft. Börja med att plocka bort bromsklossarna, så kan vi därefter ta ambitionerna på allvar. Så länge det inte görs finns tyvärr goda skäl att misstänka att de högtflygande ambitionerna inom området havsbaserad vindkraft kommer falla platt utan luft under vingarna.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Vindkraft

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt