Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Miljöpartiet vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030”

Vi är bekymrade över bristen på förslag från andra partier på hur vi ska klara vår generations stora ödesfråga. Miljöpartiet utmanar därför alla partier att redovisa sina samlade förslag för att Parisavtalet ska nås, skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Vi är bekymrade över bristen på förslag från andra partier på hur vi ska klara vår generations stora ödesfråga. Miljöpartiet utmanar därför alla partier att redovisa sina samlade förslag för att Parisavtalet ska nås, skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Other: Anna Tärnhuvud, IBL

 

DN DEBATT 13/2. Miljöpartiet presenterar i dag en klimatfärdplan med 142 åtgärder som ska göra så att Sverige lever upp till Parisavtalet. En viktig punkt är att sätta ett slutdatum för fossila drivmedel: Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030, skriver språk­rören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Vi har tidigare generationer att tacka för mycket av det samhälle vi har idag, för hur de mötte sin tids utmaningar. Demokratin, jämställdheten, investeringarna i infrastruktur och energiförsörjning – ingenting har skett av sig själv. Allt vi har omkring oss i dag är resultatet av visioner, hårt arbete och tillgänglig kunskap hos dem som kom före oss. En lika enkel som uppenbar sanning är att våra barn kommer att bedöma vår generation utifrån hur vi mötte vår största utmaning, klimathotet. Miljöpartiet presenterar nu en unik färdplan med totalt 142 åtgärder för att leva upp till åtagandet inom Parisavtalet. Vi utmanar alla andra partier att matcha oss.

Livsmedelsförsörjningen för miljarder människor står på spel. Hundratals miljoner människor kan tvingas på flykt, människors hem och hela samhällen kan dränkas av stigande hav, översvämningar och stormar. De fattigaste i världen drabbas hårdast, men hela världen påverkas. Förra årets förödande orkaner och skogsbränder i USA och Europa visar att ingen kan tro sig komma undan klimatförändringarnas konsekvenser.

Vi vet också att vi har ett val: vi kan vara de som tog problemen på allvar och gjorde det som krävdes. Eller så är vi de som med öppna ögon brände upp resurserna på jorden och förutsättningarna för ett gott liv. För Miljöpartiet är valet självklart. Vi tar uppgiften på allra största allvar. Alla som vill sitta vid makten i detta skede i mänsklighetens historia borde ha ett svar på hur hela vår ekonomi ställs om till en fossilfri framtid.

Faktum är att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna alla vill kapa bort mellan var tredje och var fjärde krona ur statens miljö- och klimatinvesteringar, med totalt 40 olika neddragningar. Det kan jämföras med att Trump kapat bort nästa var tredje krona från USAs miljömyndighet.

För Miljöpartiet är det tydligt att det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna som är farliga. Men för de borgerliga partierna verkar det vara precis tvärtom. Samtliga gör vad de kan för att skrämmas om effekterna av varje klimatförslag. Införandet av en flygskatt framställdes som så skadligt att partierna hotade med misstroendevotum, trots att flyget ökat explosionsartat och att flygbränsle är helt befriat från miljö- och energiskatter.

Centerpartister påstår att ett minskat köttätande skulle slå hårt mot hela den svenska landsbygden – trots att konsumtionen av kött ökat med mer än 40 procent i Sverige de senaste tjugo åren, och då främst av importerat ofta antibiotikabehandlat kött. Moderaterna säger konsekvent nej till varje innovativ klimatinvestering, inklusive höghastighetståg, som de påstår är slöseri, samtidigt som de vill satsa miljarder på nya motorvägar och sänkt koldioxidskatt. Allt detta är ingenting annat än en medveten skygglappspolitik som leder till en hård dom i framtiden. Det kan inte ha undgått någon att den samlade vetenskapen visat att vi måste ställa om samhället till en fossilfri ekonomi nu, inte sen. Det är vi politiker som har uppgiften att lägga fram och genomföra förslagen som tar oss dit.

Därför presenterar Miljöpartiet i dag en klimatfärdplan som samlar totalt 142 åtgärder som tar avgörande steg mot att Sverige lever upp till våra åtaganden inom Parisavtalet och tar det internationella ledarskap som världen behöver. Tre punkter i planen vill vi särskilt framhålla:

1

Fossila drivmedel måste få ett slutdatum. Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030. Det blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion. För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas. Investeringar för både elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel kommer gynna både miljön och ekonomin.

2

Ekonomin måste klimatsäkras. Då blir kravställande inom finanssektorn helt avgörande. Miljöpartiet vill bland annat att ”bruna riskvikter” ska införas för bank- och försäkringsbolag, för att reflektera riskerna med fossila investeringar. Vi vill också att hushållen ges möjlighet att spara i gröna sparkonton där sparade pengar används för att stötta nya smarta klimatinnovationer.

3

Klimateffekten av vår konsumtion måste begränsas. Miljöpartiet vill införa etappmål för att minska utsläppen som svenskarnas konsumtion orsakar utomlands, och genomföra tydliga åtgärder för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara, för att värna konsumenten, klimatet och stötta det svenska näringslivet som ofta ligger i global framkant vad gäller hållbarhet.

I vår klimatfärdplan finns förslag för att konsekvent utveckla alla samhällssektorer. Det går. Tekniken finns, innovationskraften är stor. Industrin vill ställa om. Människor vill se förändring. Då måste politiken ta ansvar för att göra förändringen möjlig. De klimatsmarta valen ska vara enklare och billigare än de miljödåliga.

Vi är bekymrade över bristen på förslag från andra partier på hur vi ska klara vår generations stora ödesfråga. Miljöpartiet utmanar därför alla partier att redovisa sina samlade förslag för att Parisavtalet ska nås. Vi kommer alltid att vara redo för debatt, för det är bara med en aktiv politisk diskussion om de smartaste åtgärderna som vi kommer att kunna nå och överträffa klimatmålen.

Klimatförändringarna sker nu. De senaste åren har varit de varmaste uppmätta någonsin och väderkatastroferna avlöser varandra. Trots det går borgliga partier till val på att motarbeta viktiga klimatåtgärder som flygskatt, vägslitageavgift, miljözoner och höghastighetståg. Faktum är att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna alla vill kapa bort mellan var tredje och var fjärde krona ur statens miljö- och klimatinvesteringar, med totalt 40 olika neddragningar. Det kan jämföras med att Trump kapat bort nästan var tredje krona från USAs miljömyndighet. Men det duger inte att bara säga nej. Vi undrar nu vilka av våra 142 förslag andra partier i stället kan säga ja till?

2018 års val blir ett viktigt framtidsval, det kommer vara avgörande för framtida generationers möjligheter och för bilden av hur vi agerade. Vi behöver åtgärder nu, klimatet kan inte vänta.

DN Debatt.13 februari 2018

Debattartikel

Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet:
”Miljöpartiet vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030”

Repliker

Mats Persson (L), riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson och Lars Tysklind (L), riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson:
”Grön skatteväxling i stället för röd skattehöjning” 

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson och Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker:
”Miljöpartiet inte har politiken för att uppnå målet”

Slutreplik från Stina Bergström (MP), Lise Nordin (MP) och Karin Svensson Smith (MP):
”Alliansen bekämpar MP i stället för klimatförändringarna”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.