Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/minister-och-rf-ordforanden-forstar-inte-elitidrottens-villkor/

DN Debatt

DN Debatt. ”Minister och RF-ordföranden förstår inte elitidrottens villkor”

Statsminister Stefan Löfven bör utse en idrotts- och föreningsminister som kan avlasta Amanda Lind och har tid att sätta sig in i idrottspolitiska sakfrågor, skriver Robert Falck.
Statsminister Stefan Löfven bör utse en idrotts- och föreningsminister som kan avlasta Amanda Lind och har tid att sätta sig in i idrottspolitiska sakfrågor, skriver Robert Falck. Foto: Magnus Hallgren

DN DEBATT 9/10.

Robert Falck, AIK Fotboll: Att föreningar som investerat i sin spelartrupp får minskat eller helt uteblivet stöd tyder på djup okunskap.

Kulturminister Amanda Lind gav i fredags beskedet att föreningar som tidigare under året investerat i sin spelartrupp kan förvänta sig minskat eller helt uteblivet stöd. Detta hejades på av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Det tyder på en djup okunskap om hur vi i idrottens elitföreningar bedriver vår verksamhet.

Coronakrisen har tydligt belyst att Riksidrottsförbundet under Björn Erikssons ledning varken förstår eller klarar av att representera idrottsrörelsens intressen. Det är dags för Riksidrottsförbundet att börja främja Idrottssverige, inte slå undan benen på det. Samtidigt har behovet av en renodlad idrotts- och föreningsminister blottlagts.

För en dryg månad sedan meddelade regeringen att idrotten får ytterligare en miljard kronor i stöd för att hantera coronapandemins effekter. Ett välkommet besked för oss idrottsföreningar. Utifrån dagens restriktioner – som i praktiken innebär ett förbud för oss att ta in publik – och den stagnation krisen medfört på sponsormarknaden, kämpar vi med i stort sett uteblivna intäkter.

I fredags kom ett uppföljande och taktlöst besked från kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Att föreningar som tidigare under året investerat i sin spelartrupp kan förvänta sig minskat eller helt uteblivet stöd. Detta hejades på av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som menade att regeringens stöd ska användas till de som vårdat sin ekonomi, med det underliggande budskapet att vi som investerat under krisen varit vårdslösa med våra pengar. Detta tyder på en djup okunskap om hur vi i idrottens elitföreningar – de största föreningarna i landets enskilt största folkrörelse – bedriver vår verksamhet. En okunskap som gör mig ledsen och bestört.

Björn Eriksson är olämplig som Riks­idrottsförbundets ordförande. Det har under hans ordförandeskap blivit tydligt att han inte har tillräcklig förståelse eller vilja att företräda de största föreningarnas intressen, något som drabbar idrottsrörelsen i stort.

Svenska elitfotbollsföreningar har tre huvudsakliga intäktskällor att bygga och utveckla sin verksamhet utifrån: Publik, sponsorintäkter och spelarförsäljningar. I och med pandemin har två av dem, publik och sponsring, försvunnit helt eller delvis. Nu tycks Riks­idrottsförbundet och regeringen ta sikte på oss som försöker investera i vårt enda återstående intäktsben.

Utveckling och förädling av talang är en integrerad del av många fotbolls­föreningars verksamhet. Särskilt bland oss elitklubbar. Allsvenskan exporterar årligen spelare för 350 miljoner kronor. Intäkter som bygger och utvecklar den liga som enligt revisionsbyrån EY bidrar med 775 miljoner kronor årligen till statskassan.

Ministern och ordföranden ger uttryck för den vanliga missuppfattningen att köp av spelarkontrakt skulle vara någon form av lyxkonsumtion, snarare än affärsmässiga investeringar. Något som helt enkelt inte stämmer. Handel med spelarkontrakt bygger, likt vilken affärsmässigt investering som helst, på ekonomiska överväganden och den egna förmågan att förädla sin investering. Precis som det är en förutsättning för Volvos överlevnad att fortsätta investera i maskiner eller insatsmaterial, behöver en ansvarsfull elitklubb investera smart i spelarkontrakt.

Vi i AIK Fotboll gick in i året med en mycket god ekonomi. En kassa om cirka 60 miljoner kr som vi under lång tid har byggt upp genom bland annat intäkter från spelarförsäljningar. Som exempel kan landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson nämnas: Ett spelarkontrakt som var en stor investering för oss. En investering vi valde att göra i förhoppning om att förädla och sälja med vinst, vilket vi lyckades med. Vinsten affären resulterade i har sedan använts till att bygga buffert samt till nya investeringar. Vi har till exempel skrivit nya spelarkontrakt på både herr- och damsidan, rekryterat en sportchef till vårt damlag och anställt personal för att förbättra besöksupplevelsen på våra hemmamatcher.

Riksidrottsförbundet och Björn Eriksson har tidigare visat bristande förståelse för elitverksamhet. Gällande bland annat arbetet med den så kallade villkorstrappan och den jävsproblematik han där försatt sig själv i, som företrädare för andra intressen än idrottens.

I år har vi i AIK Fotboll, liksom övriga elitföreningar, tvingats dra ner kraftigt på våra kostnader. Samtliga spelare och övrig personal har minskat sina löner, vi har pausat utvecklingsprojekt och minskat vår bemanning. Dessa åtgärder har varit tuffa för hela organisationen och jobbiga för mig som ordförande att bevittna. Trots detta ser stora delar av vår kassa, till stor del uppbyggd av spelarförsäljningar, ut att ha gått åt när det blir dags att summera detta ”skitår”.

Att idrottens främsta företrädare då meddelar att stödet inte får användas till den i dag enda intäktsbringande delen av verksamheten gör mig bedrövad. Riksidrottsförbundet och Björn Eriksson har tidigare visat bristande förståelse för elitverksamhet. Gällande bland annat arbetet med den så kallade villkorstrappan och den jävsproblematik han där försatt sig själv i, som företrädare för andra intressen än idrottens. Att Riksidrottsförbundet mot bakgrund av detta nu verkar ha kommit överens med Amanda Lind om att de ska bedöma vilka investeringar som är rimliga i vår verksamhet gör mig orolig .

Antingen förstår inte Amanda Lind och Björn Eriksson vår verksamhet. Eller så väljer de att inte förstå i syfte att vinna kortsiktiga politiska poänger. Oavsett vilket är det mycket ledsamt att idrottsrörelsens främsta företrädare inte visar större förståelse när Sveriges största folkrörelse befinner sig i sin djupaste kris någonsin.

Jag är beredd att ta bladet från munnen och säga att jag anser att Björn Eriksson är olämplig som Riksidrottsförbundets ordförande. Det har under hans ordförandeskap blivit tydligt att han inte har tillräcklig förståelse eller vilja att företräda de största föreningarnas intressen, något som drabbar idrotts­rörelsen i stort. Krisen har även blottlagt en otillräcklig arbetsfördelning inom regeringen.

För att ställa detta till rätta bör statsminister Stefan Löfven utse en idrotts- och föreningsminister som kan avlasta Amanda Lind och har tid att sätta sig in i idrottspolitiska sakfrågor. Idrotten är Sveriges största och viktigaste folkrörelse. Den förtjänar att tas på allvar.

Ämnen i artikeln

Amanda Lind
AIK Fotboll
Fotboll
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt