"Ministern märkligt tyst om bot mot dödlig cancer" - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Ministern märkligt tyst om bot mot dödlig cancer"

Ny Sifo avslöjar skrämmande okunskap om vaccin mot livmoderhalscancer: Kvinnonätverk anklagar folkhälsominister Maria Larsson för att vägra hjälpa till med saklig information. Nästan fyra av fem svenskar vet inte att flickor och unga kvinnor sedan hösten 2006 kan vaccinera sig mot den dödliga livmoderhalscancern. En ny Sifo-mätning avslöjar denna skrämmande okunskap om att vaccination kan förebygga 70 procent av alla fall med livmoderhalscancer. Information om detta finns bara från tillverkarna och i medierna. Saklig och oberoende information från staten, landstingen och myndigheter saknas. Det är en mycket märklig tystnad, trots att vi uppmärksammat folkhälsominister Maria Larsson på problemet, skriver företrädare för tre kvinno- och ungdomsorganisationer.

Flickor och unga kvinnor kan sedan hösten 2006 vaccinera sig mot en form av cancer som varje år tar 158 svenska kvinnors liv.

HPV-vaccin är det första vaccinet någonsin att kunna förebygga cancer.

Trots att vaccinet funnits i Sverige två och ett halvt år har tre av fyra kvinnor i ålder 15-29 år liten eller ingen kunskap om HPV-vaccination, enligt en ny opinionsundersökning som genomförts med anledning av den nu pågående internationella "Gyncancerveckan".

Svenska myndigheter har både godkänt och rekommenderat HPV-vaccination - men i princip inte gått ut med någon saklig och oberoende information direkt till allmänheten.

I undersökningen uppger endast 13 procent av de tillfrågade att de fått information om HPV-vaccination från någon myndighet, trots att HPV-vaccination kan förebygga 70 procent av all livmoderhalscancer. Landstingen har inte, trots att vaccinationskostnaden är subventionerad genom högkostnadsskyddet för flickor i ålder 13-17 år, lagt några resurser på information.

Vilket är märkligt med tanke på att det är en vårdkrävande sjukdom. Dessutom ofta en dödlig sådan. Ungefär var tredje som drabbas av livmoderhalscancer avlider av sjukdomen. I snitt dör i Sverige en kvinna varannan eller var tredje dag i livmoderhalscancer.

Opinionsundersökningen har genomförts av Sifo Research International på uppdrag av den ideella organisationen Nätverket mot livmoderhalscancer. Perioden 12-15 januari 2009 tillfrågades ett tusen slumpvis utvalda svenska män och kvinnor i åldern 15 år och uppåt om de fått någon information från myndighet om HPV-vaccination, om de sett någon reklam/läst artikel/sett eller hört något debattprogram om HPV-vaccination och till sist ställdes frågan "Hur stor kunskap tycker du att du har om HPV-vaccination?"

Resultaten visar på skrämmande stor okunskap:

78 procent av svenskarna har "ganska liten" eller "ingen alls" kunskap om HPV-vaccination.

75 procent av alla svenska kvinnor i åldern 15-29 år och 97 procent av männen i samma åldersgrupp har ingen eller liten kunskap om HPV-vaccination.

67 procent av ungdomarnas "mammor" (kvinnor 30-49 år) har ingen eller liten kunskap. Bland "papporna" (män 30-49 år) saknar 88 procent kunskap.

En stor del av de 20 procent som säger sig ha mycket eller ganska stor kunskap om HPV-vaccination, är personer med hög utbildning. Det återspeglar den vaccinationsstatistik som presenterades i höstas av ett av vaccinationsföretagen. Under de två
första åren med HPV-vaccination hade 1.513 doser av företagets vaccin sålts i Danderyd och 1.738 doser i Täby, men bara 12 doser i Tensta och 3 doser på apoteket i Alby. En vaccination omfattar tre doser.

Varför har inte regering, landsting och myndigheter sett till att medborgarna fått veta att det genom vaccination av flickor och unga kvinnor går att förebygga 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer?

Denna tystnad är mycket märklig med tanke på hur mycket pengar och kraft myndigheter lägger ner på att informera om annat, det kan röra alltifrån vikten av att röra på sig för att slippa hjärtkärlsjukdom till att vaccinera sig före en resa till exotiska länder till vilka vägar som är mest trafiksäkra.

Upptäckten att humant papillomvirus orsakar livmoderhalscancer belönades 2008 med Nobelpriset i medicin. HPV-vaccinet är det första som kan förebygga cancer, i detta fall den vanligaste cancerformen hos unga kvinnor.

Sommaren 2008 uppmanade Nätverket mot livmoderhalscancer i ett upprop folkhälsominister Maria Larsson att förbättra informationen om att föräldrar kan vaccinera sina döttrar till rabatterat pris, att virus smittar genom sexuella kontakter och att flickorna därför bör vaccinera sig före sexualdebut.

Tyvärr har hon varken svarat på vårt upprop eller tagit initiativ till en nödvändig informationskampanj. I stället har föräldrar och ungdomar tvingats hålla till godo med mediernas och vaccintillverkarnas information.

Maria Larsson, se till att unga flickor och deras föräldrar äntligen får saklig och oberoende information.

Det är bråttom!

Under bara de drygt två år som HPV-vaccination varit möjligt i Sverige har:

60.000 kvinnor fått besked om att de har förstadier till cancer, det vill säga cellförändringar.

900 svenska kvinnor fått besked om att de drabbats av livmoderhalscancer. 316 har dött av sjukdomen.

Bara under årets första veckor har fler än 20 kvinnor fått diagnosen livmoderhalscancer.

Varannan till var tredje dag dör en svensk kvinna i livmoderhalscancer.

Denna vecka anordnas för tredje gången den internationellt uppmärksammade Gyncancerveckan. Den genomförs av sammanslutningen ECCA - The European cervical cancer association.

ECCA grundades 2002 av 15 olika europeiska cancerorganisationer, cancerkliniker, universitetssjukhus och nationella hälsomyndigheter. ECCA bildades primärt för att samordna och ta fram utbildningsprogram med information om den senaste forskningen kring livmoderhalscancer, de bästa behandlingsmetoderna och hur cancerformen kan förebyggas.

Målet för Gyncancerveckan 2009 är att öka kunskapen om livmoderhalscancer och hur sjukdomen kan förebyggas, det sker på två sätt:

1) Information till kvinnor om vilka möjligheter till förebyggande åtgärder som finns, så att fler får kunskap om vad som kan göras för att undvika denna sjukdom.

2) Fakta till politiker och ansvariga hälsomyndigheter så att de inser nyttan med förebyggande program och att dessa prioriteras och blir tillgängliga för fler.

Ett möte - med medverkan av svenska politiker - genomförs av ECCA i Bryssel denna vecka. Där redogörs för och diskuteras olika förebyggande program för att förhindra cancer, och deltagarna får möjlighet att ta del av andra länders erfarenheter.

Vilket bidrag kan Sverige ge, Maria Larsson?

Katarina Johansson
Grundare av Nätverket mot livmoderhalscancer.
Anne Ludvigsson
Vice ordförande s-kvinnor.
Rebecca Söderström
Ordförande i ungdomsorganisationen Reacta, som arbetar med information om ungdomars psykiska och fysiska hälsa.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.