Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/minst-tva-karnreaktorer-kan-stangas-utan-problem/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Minst två kärnreaktorer kan stängas utan problem”

Miljöpartiet i riksdagsmotion i dag: Med anledning av haverierna i Fukushima kräver vi att minst två svenska kärnkraftsreaktorer tas ur drift under den här mandatperioden. Efter händelserna i Japan diskuteras avstängning av gamla kärnkraftsreaktorer i land efter land. Men i Sverige händer nästan ingenting. Många tror att det inte går att fasa ut kärnkraften trots att vi har bättre förutsättningar än de flesta andra länder. Nya prognoser från Energi­myndigheten visar att Sverige går mot stora elöverskott på både kort och lång sikt. Fram till 2020 beräknas överskottet bli hela 23 TWh, vilket nästan motsvarar produktionen i fem av Sveriges tio reaktorer. Det är därför fullt möjligt att redan denna mandatperiod stänga minst två reaktorer och ändå ha ett elöverskott, skriver Maria Wetterstrand och Lise Nordin.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.