Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Moderata väljare vill hellre ha MP än C i ny regering”

Ny opinionsundersökning. Nästan fyra av tio borgerliga väljare i dag tror att Miljöpartiet kan bli aktuellt för att ingå i en ny regering. Samtidigt säger var femte väljare att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Mycket tyder på att vi får ett helt nytt politiskt landskap efter valet 2014, skriver tre opinionsanalytiker.

Mycket av den politiska bevakningen och debatten tycks vara grundad på en föreställning om två formerade politiska block, ett till höger och ett till vänster, som också i framtiden kommer att stå emot varandra. Vi tror att vi efter valet 2014 kan ha ett helt nytt politiskt landskap.

Underlaget till analysen kommer från en opinionsundersökning där Novus 17–23 januari 2013 intervjuade svenska väljare om styrkeförhållandena i svensk politik. Undersökningen visar att regeringen, främst Moderaterna, mobiliserat under hösten och återhämtat den styrkeposition man förlorade under Stefan Löfvens första framgångsrika månader.

Under hösten 2012 har både betyget på regeringens insatser och omdömet om Fredrik Reinfeldts sätt att sköta sitt jobb åter vänt uppåt. I januari i år anser 55 procent att Reinfeldt gör ett bra jobb mot 48 procent i juni.

Men räcker dessa goda omdömen för att bygga en regering efter nästa val? Väljarnas betyg gäller ju i grunden Fredrik Reinfeldt som statsminister. Och i ett längre perspektiv hotas det nuvarande alliansbygget av sina övriga, svaga länkar. Stödet för Folkpartiet sjunker stegvis och Kristdemokraterna riskerar sedan flera år att falla ur riksdagen. Vår undersökning förtydligar bilden av de långsiktiga problem som Centerpartiet försatt sig i.

När Annie Lööf valdes till ny partiledare ansåg tre av tio väljare att partiet skötte sig bra. I dag, efter lanseringen av förslaget till nytt idéprogram, är det knappt en av tio som har denna positiva bild av Centerpartiet.

Med valet av Stefan Löfven till ny partiord­förande återvann Socialdemokraterna mycket av det självförtroende som försvann under Håkan Juholts tid. Förlorade väljare mobiliserades åter och under loppet av några månader våren 2012 lyfte Löfven partiet till stöd över 35 procent.

Under hösten har dock återhämtningen delvis kommit av sig. Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti, men stödet är nu nere i drygt 32 procent. Samtidigt vänder väljarnas omdöme om Stefan Löfvens insatser nedåt. Nu i januari anser 46 procent att Löfven sköter sig bra mot 57 procent i juni.

Laget kring Stefan Löfven har också svagheter. I dag anser 20 procent av väljarna att Magdalena Andersson har stor kompetens att hantera Sveriges ekonomi mot 62 procent för Anders Borg. 2010 gav 27 procent detta omdöme om Thomas Östros mot 57 procent för Borg, vilket innebär att Socialdemokraternas nuvarande finansministerkandidat har ett sämre läge än Thomas Östros hade i denna fråga inför förra valet.

Vid inträdet i riksdagen fick Sverigedemokraterna en vågmästarposition mellan de två block som då stod emot varandra. Efter det har väljaropinionen svängt fram och tillbaka så att denna vågmästarposition vissa månader funnits kvar och andra varit borta. Under hösten har väljarstödet för Sverigedemokraterna ökat. Mycket talar för att denna nya starkare ställning kommer att vara bestående. I dag säger var femte väljare att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

Samtidigt verkar många väljare anse att Sverigedemokraterna ska tas på större allvar. 42 procent av alla väljare är för att andra partier inleder en dialog med Sverigedemokraterna. Bland moderata väljare är 49 procent för en sådan dialog. Kanske kan Moderaternas utspel om en ny integrations- och migrationspolitik ses som ett svar på sådana stämningar?

Sverigedemokraternas framgångar visar att riksdagsvalet 2014 kommer att bjuda på helt nya svårigheter att skapa parlamentariskt underlag för en fungerande regering.

Vilka partier ser då väljarna i dag som mest sannolika regeringsbildare efter nästa val? När vi ställer frågan visar det sig att Moderaterna och Socialdemokraterna i dag har i stort sett lika stark ställning som förväntade regeringsbildare efter nästa val. Mindre väntat är kanske att lika många tror att Miljöpartiet kan komma med i regeringsbildandet. Inte oväntat tror många rödgröna väljare på Miljöpartiet.

Mer överraskande är att nästan fyra av tio borgerliga väljare i dag tror att Miljöpartiet kan bli aktuellt för att ingå i en regering. Och det handlar inte om att man tror på en rödgrön seger. Mycket få borgerliga väljare tror att Social­demokraterna eller Vänsterpartiet kommer att bilda regering efter nästa val.

Undersökningen visar att Miljöpartiet har en stark ställning bland borgerliga väljare. På vår fråga svarar 34 procent av dem att de i dag, bland ett eller flera borgerliga andra partier, helst också vill se Miljöpartiet i regeringen. Bland moderata väljare är det i dag klart fler som vill ha Miljöpartiet än Centerpartiet i rege­ringen. Vilket visar hur försvagad Center­partiets position är.

Resultaten visar att Miljöpartiet i väljarnas ögon har en stark ställning som ”blocköverskridande” parti i möjliga framtida regeringskonstellationer. Mycket talar därmed för att de kan komma att få en stark position i regeringsförhandlingar efter nästa val.

Inget av de andra partierna är i närheten av denna situation. Det finns ibland diskussioner om att Folkpartiet eller Centerpartiet skulle kunna komma i en situation där man kan acceptera att ingå i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Undersökningen visar tydligt att det bland rödgröna väljare inte finns minsta entusiasm för ett sådant förslag.

Det är i dag 584 dagar kvar till nästa riksdagsval. Det är en evighet i politiken. Men redan nu talar mycket för att valet 2014 kommer att bjuda nya utmaningar för hugade regeringsbildare. Det kommer att krävas mod och svåra omprövningar. Om inte hotar kaos i politiken.

Arne Modig, oberoende opinionsanalytiker knuten till Greatness pr, tidigare opinionsansvarig Demoskop, Temo/Synovate och Novus
Bo Krogvig, rådgivare Six Year Plan AB. Tidigare informationschef (S)
Ulrica Schenström, seniorrådgivare Hallvarsson & Halvarsson. Tidigare statssekreterare (M)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.