Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/moderaterna-agnar-sig-at-oserios-greenwashing/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Moderaterna ägnar sig åt oseriös greenwashing”

REPLIK DN DEBATT 13/9.

Greenpeace och Fältbiologerna: I stället för ”grön tillväxt” och teknikfixering behöver vi minskad produktion och naturbaserade klimatlösningar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Moderaternas program för en ”ny grön höger” är kontraproduktivt för Sveriges miljömål. M ägnar sig åt greenwashing snarare än seriös miljödebatt. Vi bemöter här Moderaternas nya program, punkt för punkt:

1 Avskaffad kärnkraft. Moderaterna föreslår ”mer kärnkraft”. Vi kräver att kärnkraften avvecklas och energibehovet minskar. Hållbar energi ska byggas där varken naturvärden eller samiska rättigheter hotas.

2 Hyggesfritt skogsbruk. Moderaterna påstår att skogsbruket gynnar ”miljön och den biologiska mångfalden”. I själva verket hotar kalhyggen bägge. Som DN avslöjat (16/3) bränns de flesta svenska skogsprodukter upp kort efter avverkning och det tar årtionden för nya träd att fånga upp växthusgaserna. Därför krävs hyggesfritt skogsbruk med fokus på långlivade produkter. Vidare tar M ställning mot ökat naturskydd, trots att biologisk mångfald behövs för både överlevnad och landsbygdsjobb.

3 Cirkulära mineraler. Moderaterna föreslår nya gruvor, trots att gruv- och metallbranschen står för över 10 procent av Sveriges inhemska utsläpp. Mineralbehovet bör främst säkras genom återvinning och satsningar på ”urban mining” och ”waste mining”, där vi utvinner mineraler från soptippar och bortglömd infrastruktur.

4 Skärp miljöprövningarna. Cementas ansvarslöshet blir för Moderaterna ett skäl att förenkla miljötillstånden. I stället borde processen förbättras genom opartiska, snabba och effektiva undersökningar genomförda av myndigheter, inte företagen själva.

5 Naturbaserade klimatlösningar. I stället för Moderaternas fixering vid oprövad industriteknik bör vi förlita oss på ekosystemens förmåga att fånga in och lagra kol. Restaurering av våtmarker, regenerativt jordbruk och skyddade naturskogar har alla större potential att hejda klimatkrisen än de nya tekniker för att fånga in koldioxid som M föreslår.

6 Reglerad världshandel. Moderaterna framställer ökad världshandel som en klimatlösning. Egentligen bidrar de nya handelsavtalen till högre utsläpp. Dagens avtal ökar företags makt på miljöns bekostnad.

7 Färre flyg och fler tåg. Vi välkomnar Moderaternas förslag om laddstationer och skärpta EU-krav på bilar, men tyvärr vägrar M ifrågasätta dagens ohållbara flygande. Tåg nämns inte heller, trots att tågsatsningar på landsbygden är avgörande för de ”hållbara transporter i hela landet” som M säger sig värna.

8 Rättvist klimatbistånd. Moderaternas förslag om ökat klimatbistånd är nödvändigt, men inget nämns om finansiering. Det vore oacceptabelt att finansiera ökat klimatbistånd med övrigt bistånd.

9 Förbud mot ekocid. Ett globalt pris på koldioxid vore bra, men krisen i ekosystemen kräver konkreta förbud. Därför bör länder själva kriminalisera ekocid (storskalig miljöförstörelse) samt arbeta för ett globalt förbud. M har rätt i att klimatskadliga stater bör bestraffas, förslagsvis genom klimattullar.

Moderaternas idé om att bygga mer kärnkraft, hugga mer skog och öppna fler gruvor är bakåtsträvande. Vi saknar en modern grön högerpolitik som ser möjligheter för ett framåtlutat näringsliv i den omställning som oundvikligen kommer. Moderaterna måste sluta med greenwashingen och börja lyssna på forskarna.

Ämnen i artikeln

Miljö
Skogsmark
Kärnkraft
Klimatet
Gruvdrift

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt