Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”MP långt till vänster om S”

Centerpartiet i Stockholm: När det gäller sjukvården är Miljöpartiet inget socialliberalt mittenparti.

I dag debatterar landets näst största parlament, Stockholms läns landsting, sin budget för 2010. Mot alliansens samlade budgetalternativ lägger MP, S och V tre egna budgetförslag som kommer att ligga som grund för den politik de går till val på i september – och eventuella styrkeförhållanden som kommer att råda mellan dem om oppositionen skulle vinna valet.

Samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går dåligt i opinionen seglar Miljöpartiet på en positiv opinionsvind. En grund för denna uppgång är att Miljöpartiet i växande utsträckning har lyckats skapa bilden av att de är ett mittenparti. Vissa MP-företrädare har börjat beskriva partiet som socialliberalt och flörtar med de urbana liberala väljargrupper som bor inte minst i Stockholmsområdet.

Men i Stockholms län, där Miljöpartiet så sent som i EU-valet blev det tredje största partiet efter Moderaterna och Folkpartiet, följs inte liberala ord av handling. I Miljöpartiets budgetförslag för landstinget, som står för sjukvård och kollektivtrafik för mer än en femtedel av Sveriges befolkning, lägger sig Miljöpartiet långt till vänster om Socialdemokraterna och i samma fack som Vänsterpartiet.

Bland annat slår Miljöpartiet fast att alla akutsjukhus ”ska ägas och drivas i egen regi”. Det innebär att man i likhet med Vänsterpartiet kommer att kräva att S:t Görans akutsjukhus ska återgå i landstingets regi om det blir ett majoritetsskifte. Mot bakgrund av att Capio S:t Göran är mycket välfungerande och kan redovisa både nöjda patienter, nöjd personal och intressant nytänkande i vårdens kultur och organisation är det en radikal förändring som egentligen enbart kan motiveras från en socialistisk ideologisk ståndpunkt.

När Miljöpartiet nationellt pratar om bättre företagarvillkor går man i Stockholms län till val på att inga vårdverksamheter ska kunna gå med vinst till sina ägare: ”Det är viktigt att eventuella ekonomiska överskott går tillbaka till vården för att förbättra verksamheten och inte används till vinstutdelning till aktieägare”. Med detta slår man fast en betydligt mer rigid syn än Socialdemokraternas.

Utan möjligheter att göra vinst finns det ingen möjlighet för företagande, vare sig i privat eller offentlig sektor. Partiets inställning är inte minst olycklig då vårdföretagande och export av vård bedöms vara en framtidsbransch som både skapar arbetstillfällen och mer skatteintäkter till vården. Stockholms län har den högsta andelen små och stora vårdföretag och denna populistiska – eller ideologiskt hårdnackade – begränsning mot vinst skulle få förödande konsekvenser på mångfalden i vårdutbudet. Den skulle långsamt kväva de privata vårdgivare som har öppnat mer än tjugofem nya vårdcentraler och gett mer än hundra tusen stockholmare tillgång till vård.

Maktförhållandena i vänsterblocket kan bli rejält förändrade i och med nästa val. Blir det då majoritetsskifte i landstinget kan Miljöpartiets vänsterpolitik få ett större genomslag än medborgarna anar. Det handlar inte bara om att den miljöanpassade Förbifarten kan stoppas och att Sveriges högsta landstingsskatt höjs ytterligare. Dessutom hotar en radikal återsocialisering av Stockholmsregionens sjukvård med stora inskränkningar i patienternas valfrihet som följd.

De som lägger en MP-sedel i valurnan den 19 september i tron att de röstar på ett socialliberalt mittenparti riskerar tyvärr att vakna upp med en baksmälla dagen efter.

Gustav Andersson (C)
gruppledare och landstingsråd i Stockholms läns landsting

Per Ankersjö (C)
ordförande Centerpartiet i Stockholms stad

Kerstin Lundgren (C)
ordförande Centerpartiet i Stockholms län

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.