Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/mp-vill-nu-ha-kraftfullare-atgarder-mot-hedersnormer/

DN Debatt

DN Debatt. ”MP vill nu ha kraftfullare åtgärder mot hedersnormer”

Fadime berövades livet, men hedersvåldet lever kvar. Enligt vissa uppskattningar lever mer än 100 000 ungdomar i Sverige under ett hedersförtryck, med begränsningar i alltifrån val av klädsel och yrkesval till utsatthet för könsstympning, tvångsgifte och ytterst hedersmord, skriver artikelförfattarna.
Fadime berövades livet, men hedersvåldet lever kvar. Enligt vissa uppskattningar lever mer än 100 000 ungdomar i Sverige under ett hedersförtryck, med begränsningar i alltifrån val av klädsel och yrkesval till utsatthet för könsstympning, tvångsgifte och ytterst hedersmord, skriver artikelförfattarna. Foto: Peter Hoelstad

DN DEBATT 21/1. Inom ramen för januariavtalet ingår ett omfattande åtgärdspaket för att komma åt hedersförtrycket. Vi i Miljöpartiet vill nu gå vidare med kraftfullare åtgärder för att bekämpa hedersnormer, för ökad sysselsättning bland kvinnor i hederskontext och för globala initiativ i frågan, skriver Per Bolund (MP) och Åsa Lindhagen (MP).

I dag är det exakt 18 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa. Han dömdes till livstids fängelse och händelsen följdes av en stor debatt om hedersrelaterat våld i Sverige. Fadime hade under många år med stort mod kämpat för de friheter som många tar för givna. Två månader innan Fadime mördades stod hon i riksdagens talarstol och sa: ”Jag har valt att berätta min historia här för er i dag i förhoppning om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att inte fler behöver gå igenom det jag har fått göra. Om alla drar sitt strå till stacken behöver sånt här inte upprepas.”

Fadime berövades livet, men heders­våldet lever kvar. Enligt vissa uppskattningar lever mer än 100.000 ungdomar i Sverige under ett hedersförtryck, med begränsningar i alltifrån val av klädsel och yrkesval till utsatthet för könsstympning, tvångsgifte och ytterst hedersmord. Andra uppskattningar visar att mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna lever med kollektivt legitimerat våld och att 10 till 20 procent begränsas av oskuldsnormer. Det handlar om ett kollektivt förtryck från släkt och familjemedlemmar som främst drabbar flickor och kvinnor, men där även pojkar och unga män kan drabbas och där hbtq-personer och personer med funktionsnedsättningar är särskilt utsatta.

Hedersrelaterat våld och förtryck är fullkomligt oacceptabelt. Tidigare feministiska framgångar i vårt land har varit möjliga tack vare modiga förkämpar som har stått upp för jämställdhet och stridit för kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv och delta fullt ut i samhällslivet. Nu är det vår tur att flytta fram positionerna och se till att den rätten kommer alla till del.

Även så kallad ”vardagsheder”, där exempelvis moralpoliser kontrollerar och begränsar andra människors integritet, sexualitet och livsutrymme måste bekämpas.

Sedan Fadime höjde sin röst i riksdagen och berättade om sin utsatta situation har en hel del hänt. Det finns i dag en större medvetenhet om hedersrelaterat våld och förtryck. Vi pratar mindre om huruvida vi har problem med hedersvåld och mer om vad vi ska göra åt det, vilket är ett steg i rätt riktning. Men fortfarande finns oerhört mycket kvar att göra.

Arbetet mot hedersförtryck är högt prioriterat i januariavtalet, som slutits mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Regeringen har tillfört omfattande resurser och tagit flera viktiga steg för att bland annat skärpa straffen för brott med hedersmotiv, etablera regionala resurscentrum för hedersvåldsutsatta och öka möjligheterna att ge insatser till unga utan föräldrars samtycke vid misstanke om hedersbrott. Vidare har regeringen kraftfullt förstärkt det nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland och UD:s stöd till personer som förts utomlands samt utökat arbetet mot heder i skolorna.

Miljöpartiet menar att åtgärderna i januariavtalet är nödvändiga men inte tillräckliga – vi behöver göra mer för att komma åt hedersförtrycket. Vi behöver ha ett mer effektivt förebyggande arbete och skarpare insatser mot de destruktiva normer som ligger till grund för våldet och förtrycket. Ska vi lyckas komma åt hedersvåldet måste roten till problemet bekämpas, det vill säga hedersnormerna som upprätthåller förtrycket. Även så kallad ”vardagsheder”, där exempelvis moralpoliser kontrollerar och begränsar andra människors integritet, sexualitet och livsutrymme måste bekämpas.

För att flytta fram positionerna i det förebyggande arbetet mot hedersförtrycket föreslår Miljöpartiet följande:

1 Kraftfullt arbete för att bekämpa hedersnormer. Jämställdhetsmyndigheten har nyligen identifierat brister och begränsningar i det våldsförebyggande arbetet mot heder. Miljöpartiet vill därför satsa mer resurser på att utveckla effektiva våldsförebyggande metoder och att samtliga regioner ska kunna erbjuda föräldrastöds­program och hembesöksprogram till förstagångsföräldrar för att förebygga hedersnormer. Vi vill även att det våldsförebyggande arbetet i skolan ska förstärkas och att de verksamheter som arbetar förebyggande mot heder och visar på goda resultat byggs ut. Därtill ska dialogen och samarbetet med föreningslivet utvecklas kring hur hedersnormer kan förändras och motverkas.

2 Åtgärder för att öka sysselsättningen bland kvinnor i heders­kontext. Egen försörjning medför ökad egenmakt och kan göra det enklare att lämna en situation där man begränsas av hedersnormer. Att kvinnor arbetar stärker också barnens livschanser. Miljöpartiet vill därför att arbetsmarknadsåtgärder tydligare riktas mot kvinnor i områden med socioekonomiska utmaningar, till exempel genom satsningar på arbetsintegrerande ­sociala företag, kombinerade språk- och yrkesutbildningar och företagande. Vi vill också att stöd riktas till initiativ inom föreningslivet som engagerar kvinnor i dessa områden.

3 Initiativ för att bekämpa hedersförtrycket globalt. Hedersrelaterat våld och förtryck finns över hela världen. Enligt FN:s tidigare uppskattningar lever fyra till fem miljoner män­niskor under hedersnormer och varje år sker runt 5.000 hedersmord. Trots det är arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck relativt outvecklat världen över. Miljöpartiet vill att Sverige tar initiativ på internationell nivå, till exempel inom EU, för att bland annat kartlägga, utveckla och sprida kunskap och våldsförebyggande metoder inriktade på att motverka hedersförtryck.

I sitt tal i riksdagen sa Fadime Sahindal att om alla drar sitt strå till stacken behöver hedersvåldet inte upprepas. Och hon avslutade med att be oss att inte vända de drabbade ryggen, att inte blunda för dem.

Miljöpartiets övertygelse är att vi behöver göra mer för att komma åt hedersförtrycket. Arbetet måste pågå fram till den dag som frihet och mänskliga rättigheter kommer alla till del. I det arbetet behöver vi alla dra vårt strå till stacken, inte minst vi politiker. Vi får aldrig någonsin blunda för förtrycket.