Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"MP vill vara det tredje blocket i svensk politik"

Miljöpartiets roll. Trots att vi går till val med målet att bilda regering med S har vi inte samma uppfattning som dem i alla frågor. Den olikheten hindrar inte ett samarbete. Vi vill med våra visioner vara en tredje kraft, utöver den röda och den blå, i svensk politik skriver Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP).

I början av mandatperioden utfärdade Fredrik Reinfeldt en varning: "Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det". På ett sätt har statsministern fått som han velat. 2014 kallas supervalår, men visionerna om ett bättre samhälle har hittills haft svårt att ta sig fram i debatten.

Vår generation står inför en utmaning lika stor som när vi en gång skapade folkhemmet. Vi måste bygga om våra samhällen för en ny tid, bortom beroendet av olja och kol. I spåren av den europeiska krisen växer krafter som hetsar mot flyktingar och minoriteter. Rasistiska partier vinner mark när ingen annan erbjuder en idé om hur vi bygger ett nytt och hållbart samhälle. Ska vi klara att möta klimathotet och rasismen behöver fler partier stå för en vision om en bättre värld.

För oss hänger valen till EU-parlamentet och riksdagen samman. Starkt grönt inflytande i EU är en förutsättning för att vi ska lyckas förverkliga våra idéer också här i Sverige. Gröna tar sig an samma utmaningar vare sig vi söker förtroende för ett uppdrag i Bryssel, Stockholm eller Örkelljunga. Vi är noga med att lyfta de frågor som kan avgöras i respektive parlament, och driver en sammanhållen valrörelse. Helgen efter EU-valet samlas Miljöpartiet till sin största kongress någonsin, på svenska mässan i Göteborg. Där ska vi diskutera och demokratiskt besluta om det manifest vi går till val på i riksdagsvalet. Idag presenterar vi förslaget till grönt valmanifest.

Det handlar om miljön. Nästa år hålls det kanske hittills viktigaste politiska mötet om klimathotet, FN:s toppmöte i Paris. EU är den aktör som kan klara att samla USA, Kina och utvecklingsländerna bakom ett bindande avtal. Den regering vi väljer kommer företräda Sverige i Paris. Vi vill att Sverige där ska kunna säga att vi tar vårt ansvar för ett fossilfritt Europa. Istället för att låta Vattenfall öppna nya kolgruvor vill vi under kommande mandatperiod kraftigt minska användningen av fossila bränslen och avveckla flera gamla kärnkraftsreaktorer. Genom investeringar i kollektivtrafik och förnybara bränslen vill vi nå målet om att bilar och lastbilar senast 2030 är fossilbränslefria.

Det handlar om jämställdheten. När rasismen växer trycks också kvinnors rättigheter tillbaka. Sverige ska vara en kraft och ett föredöme för jämställdheten, både i EU och globalt. Idag går det svenska jämställdhetsarbetet så långsamt att löneskillnaderna mellan män och kvinnor kommer bestå till år 2138. Under nästa mandatperiod vill vi införa fler pappamånader och lagstifta om jämställd representation i börsbolagens styrelser. Miljöpartiet ska gå före vid nomineringar till kommunala bolagsstyrelser och som offentlig arbetsgivare för jämställda löner.

Det handlar om skolan. Medan alliansen går till val på betyg på tioåringar och att sätta sexåringar bakom bänk och schema, väljer vi att fokusera på det som gör skillnad på riktigt. Lärare ska få tid för sitt arbete genom minskad administrativ arbetsbörda och fler anställda i skolan. Vi vill skjuta till statliga medel för att säkra lönehöjningar för lärare, så att fler lärare känner sig värderade i yrket och fler väljer lärarbanan. Om ingen vill bli lärare, kan vi inte vända utvecklingen i skolan. För att finansiera höjda lärarlöner och fler anställda i skolan är vi beredda att backa skattesänkningarna för höga inkomster, och höjer skatten med tre procentenheter för den del av en månadsinkomst som överstiger 40 000. För oss gröna är denna prioritering självklar – det finns inga skattesänkningar som är viktigare än barnens framtid.

Det handlar om jobben. Ska vi byta hopplöshet mot framtidstro måste vi investera i det som ger framtidens jobb. Europas större stöder ska knytas samman med snabbtåg. I Sverige ska vi investera i våra första höghastighetsbanor, i att rusta upp miljonprogrammets hyresbostäder och i förnybar energi. Det ger jobb. Alliansens Fas 3 och utförsäkringar har inte gjort det. Mot alliansens politik ställer vi en mänskligare och varmare arbetsmarknadspolitik. Det är inte rimligt att några sliter ut sig långt innan pensionen, medan andra aldrig får en chans till ett jobb. I många mansdominerade branscher har medarbetarna fått möjlighet till arbetstidsförkortningar, det bör också bli verklighet för de många kvinnor som slits hårt i tuffa arbetsmiljöer. Alla ska kunna få ett jobb, och alla ska ha ett arbetsliv där man håller hela vägen till pensionen.

För oss i Miljöpartiet är det självklart att ha ordning och reda i ekonomin. Det är en förutsättning för att inte lämna bördor till nästa generation. Vi har erfarenhet från tidigare regeringssamarbete och från styret av kommuner. Vi vet hur man gör visioner till konkreta och finansierade reformer som steg för steg ställer om samhället i hållbar riktning.

Miljöpartiet går till val för att byta regering. Medan vi efterlyser visioner hoppas alliansen på utrymme för ytterligare ett jobbskatteavdrag. Sverige behöver en varmare politik som möter klimathotet, prioriterar skolan före skattesänkningar och gör de investeringar som krävs för att varje ung person ska få jobb och framtidstro. Vi har goda förhoppningar att vi kan sätta oss ner och forma en sådan regeringspolitik med Socialdemokraterna.

Det betyder inte att det inte finns frågor där MP och S tycker olika. Vi är och går till val som två olika partier. Vi kommer från olika håll in i diskussionerna om vapenexporten, lärarlönerna, småföretagen och kärnkraftsavvecklingen. På samma sätt har allianspartierna regerat trots att de har olika åsikter om vilka skattesänkningar som är viktigast, hur skolan och vården ska styras, vårdnadsbidraget, euron, Nato, kärnkraften, gifterna, HBTQ-rättigheter, biståndet, a-kassan eller föräldraförsäkringen. Alliansen har använt stor möda på att försöka dölja dessa olikheter, men det är inte olikheterna som varit deras problem – utan att det man enats om inte räckt för att möta utmaningarna med klimatet, jobben och skolan. Olikheter hindrar inte samarbete. I ett bra samarbete bryts idéer och visioner mot varandra och med respekt för varandras olikheter kommer man överens om beslut som gör Sverige bättre.

Politiken är större än två block. Svenska folket har rätt att kunna välja mellan fler nyanser än rött och blått. Vi är övertygade om att Sverige har utrymme för fler stora partier än två. Det parti som har en tydlig vision om framtiden har även potentialen att etablera sig som en tredje kraft i svensk politik. Vi ser att det är Miljöpartiets roll.

I valet 2014 vill vi befästa ett tvåsiffrigt väljarstöd och vår position som tredje största parti. Vi vill bilda en ny och grönare regering, beredd att möta våra stora framtidsutmaningar. Idag presenterar vi vårt valmanifest och en sak kan vi lova: Vi har inte lyssnat till statsministerns önskan om färre visioner i politiken.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.