Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Muslimer är välkomna i svensk politik”

Den senaste tiden har debatten om det är möjligt att vara aktiv i ett politiskt parti och samtidigt vara engagerad i ett religiöst samfund ställts på sin spets. För mig som liberal är det en självklarhet att båda dessa uppdrag ska kunna kombineras, skriver riksdagsledamoten Gulan Avci (FP).

I fallet Omar Mustafa finns dock en del aspekter som inte är lika självklara. Hur Sveriges Socialdemokratiska arbetarparti gått till väga vid nominering och val av Omar Mustafa till partistyrelsen låter jag vara osagt. Det är en fråga för Socialdemokraterna att hantera vidare.

Men den efterföljande diskussionen är en angelägenhet som rör oss alla - som är verksamma i ett politiskt parti. Kan vi ha förtroendevalda som å ena sidan bjuder in människor med antidemokratiska åsikter till sina aktiviteter för att i nästa stund ikläda sig ett demokratiskt partis värdegrundsrock och sägas ta avstånd från det förstnämnda?

Socialdemokraternas partiordförande svarar tydligt på frågan i en intervju till DN (13/4):

”Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män”.

Islamiska Förbundet har genom åren gjort sig kända för att arrangera ett antal suspekta arrangemang som fått offentlig uppmärksamhet. Detta har med rätta väckt en del frågor kring förbundets värdegrund.

Dock verkar reaktionerna inte gett tillräckligt med effekt eftersom förbundet, med dess ordförande Omar Mustafa, har fortsatt att bjuda in islamister av den värsta sorten för att predika hat mot judar, kvinnor och homosexuella.

Islamiska förbundet
motiverar det med att man vill ha en levande dialog och bemöta meningsmotståndarna. Det finns två problem med detta resonemang. Det ena är att antidemokratiska krafter ges legitimitet och plattform att sprida hat. Det andra är att de bli oemotsagda, eftersom att ingen säger emot de inbjudna talarna. Dessa möten finansieras dessutom med svenska skattemedel.

Som liberal med muslimsk bakgrund kan jag aldrig acceptera att det demokratiska spelrummet riskeras svärtas ner av krafter som har en annan agenda än oss som verkar i demokratins namn.

Även om Omar Mustafa
bedyrar att han inte står för sådana värderingar, har han fattat ett beslut. Han har valt att lämna politiken och fortsätta i rollen som ordförande för Islamiska Förbundet vars trovärdighet inte står högt i kurs efter alla avslöjanden.

På samma sätt som jag som kurd inte kan sägas företräda alla kurder i Sverige i egenskap av riksdagsledamot för Folkpartiet liberalerna, företräder inte Omar Mustafa landets alla muslimer. Men hans öppna brev i Aftonbladet riskerar att ge den bilden.En sådan utveckling är en farlig utveckling. Det är dags att samtliga partier i Sverige slutar leta efter så kallade flockledare till vilket pris som helst. Personer som dessutom i alltför stor utsträckning tillskriver sig själva en mer betydande roll bland vissa grupper än vad de faktiskt har.

Moderaterna resonerade på samma sätt inför valet 2010 genom att lyfta in nuvarande riksdagsmannen Abdirizak Waberi. Waberi har bland annat uttalat att en man har rätt att gifta sig med fyra fruar och han legitimerar kvinnomisshandel med att mannen har rätt att tillrättavisa sin hustru om hon är olydig.

Det har varit trend att leta företrädare bland muslimska samfund. Centerpartiet värvade islamisten Mahmoud Aldebe. Samma Aldebe som argumenterat för införandet av sharialagar i Sverige. Debatten kring hans antidemokratiska åsikter fick till följd att han till slut avsade sig en plats på partiets riksdagslista.

Islamiska Förbundet har de senaste dagarna lyckats sätta en bild att svensk politik inte välkomnar muslimer att engagera sig politiskt. Inget kunde vara mer fel än dessa påståenden. Det gör det inte lättare att bekämpa vare sig islamofobi eller antisemitism som är djupt rotat i det svenska samhället.

Gulan Avci, Riksdagsledamot (FP)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.